Επέτειος 28ης Οκτωβρίου

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ:

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΝΙΚΗ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ


Ντοκιμαντέρ βασισμένο αποκλειστικά σε αρχειακό υλικό, που επιχειρεί να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ελλάδα στον νικηφόρο πόλεμο των Συμμάχων εναντίον του φασιστικού άξονα κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου. Παρακολουθεί τα γεγονότα από την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940, την προέλαση των γερμανικών δυνάμεων στο ελληνικό έδαφος από τα βόρεια σύνορα της χώρας (Απρίλιος 1941), την εδαφική κατάκτηση της Αθήνας (27 Απριλίου) και τη Μάχη της Κρήτης (20 Μαΐου) μέχρι την Απελευθέρωση το 1944.

Προβάλλονται εικόνες από τον λιμό που έπληξε την κατεχόμενη Ελλάδα τον χειμώνα του 1941-1942, τη δράση των αντιστασιακών οργανώσεων στην Αθήνα και τον ένοπλο αντιστασιακό αγώνα στην ύπαιθρο. Χαρακτηριστικά επίσης, είναι τα πλάνα που παρουσιάζουν ετοιμοθάνατους από πείνα ανθρώπους σε νοσοκομεία της Αθήνας, το χειμώνα του 1942, Ιταλούς στρατιώτες στο Πεδίον του Άρεως να παραδίδουν τον οπλισμό  τους σε Έλληνες, το Σεπτέμβρη του 1943, καθώς και σκηνές από τις μαζικές διαδηλώσεις του 1943 στην Αθήνα.

Η επετειακή αυτή ταινία του Τμήματος Επιμορφωτικών Εκπομπών της ΕΤ1 είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Αντώνη Βογιάζου, σκηνοθέτη της σειράς «Το Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης» και προβλήθηκε πρώτη φορά στις 28 Οκτωβρίου 1995.

Σκηνοθεσία: Άγγελος Κοβότσος. Επιστημονικός Σύμβουλος: Χάγκεν Φλάισερ

Κείμενα και υπεύθυνη εκπομπής: Βάσω Κανελλοπούλου

Έτος παραγωγής: 1995

Διάρκεια: 27’

Δείτε περισσότερα: archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS