Εκατόν ογδόντα επτά χρόνια συμπληρώνονται στις 22 Ιουνίου από τη γέννηση του Ερνέστου Τσίλλερ. Ο Γερμανός αρχιτέκτονας, ζωγράφος, ερευνητής και λάτρης της αρχαιότητας, που καταγόταν από ένα μικρό χωριό της Σαξωνίας κοντά στη Δρέσδη, ήρθε στην Αθήνα νεότατος, το 1861, με προτροπή του μεγάλου Δανού αρχιτέκτονα και δασκάλου του στη Βιέννη, Θεόφιλου Χάνσεν, ως επόπτης για το κτίσιμο της Σιναίας Ακαδημίας. Υπήρξε από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νεοκλασικισμού στον ελληνικό χώρο. Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα του είναι το Ιλίου Μέλαθρον (Μέγαρο Σλήμαν), το Εθνικό Θέατρο, το Μέγαρο Μελά (μετέπειτα Κεντρικό Ταχυδρομείο Αθηνών στην πλατεία Κοτζιά), το Προεδρικό Μέγαρο, η Οικία Σταθάτου κά. Ο Τσίλλερ είχε νυμφευθεί την πιανίστρια Σοφία Δούδου και εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα, λαμβάνοντας και την ελληνική υπηκοότητα. Το 1872 διορίστηκε Καθηγητής στο Πολυτεχνείο, ενώ διετέλεσε για μικρό χρονικό διάστημα Διευθυντής Δημοσίων Έργων στην Κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη. Πέθανε στην Αθήνα το 1923.
Με αφορμή την ημερομηνία γέννησης του Τσίλλερ το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή:
Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ
«ΕΡΝΕΣΤΟΣ ΤΣΙΛΛΕΡ – ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ, 1837-1923»
Εκπομπή με θέμα τις εικαστικές τέχνες που παρακολουθεί την πολιτιστική επικαιρότητα και ενημερώνει το κοινό για τα πολιτιστικά γεγονότα σε πανελλήνιο & διεθνές επίπεδο. Παρουσιάζει κι επιμελείται η Κατερίνα Ζαχαροπούλου. Το συγκεκριμένο επεισόδιο παρουσιάζει την έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης «Ερνέστος Τσίλλερ – Αρχιτέκτων, 1837-1923» που πραγματοποιήθηκε το 2010.
Εκτός από το σύνολο των σχεδίων (περ. 400), εγγράφων, επιστολών, τεκμηρίων και φωτογραφιών από το αρχείο Τσίλλερ, το οποίο ανήκει στις συλλογές της Πινακοθήκης, η έκθεση συμπληρώνεται με σχέδια που φυλάσσονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.
Η Εθνική Πινακοθήκη αγόρασε το 1961, με πρωτοβουλία του τότε Διευθυντή Μαρίνου Καλλιγά, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μέρος του αρχείου του που περιλαμβάνει ακουαρέλες, μελέτες, κατασκευαστικά σχέδια των πιο γνωστών έργων του κλπ.
Η προσωπικότητα, το όραμα, η ατμόσφαιρα της Αθήνας του Τσίλλερ, το όνειρό του για την διαμόρφωση του Λυκαβηττού, καθώς και ένας απολογισμός για την πόλη που θα μπορούσαμε να έχουμε, είναι το αντικείμενο συζήτησης της Κατερίνας Ζαχαροπούλου με την διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, ενώ η επιμελήτρια της έκθεσης Μαριλένα Κασιμάτη μας ξεναγεί στην έκθεση και στην πόλη. Βλέπουμε τα σχέδια, τις ακουαρέλες, την αλληλογραφία του σπουδαίου Γερμανού αρχιτέκτονα στον οποίο οφείλονται μερικά από τα ωραιότερα κτήρια της Αθήνας, ενώ η κάμερα της εκπομπής καταγράφει από την σύγχρονη Αθήνα ό,τι σήμερα αξίζει να θυμόμαστε από τα διασωθέντα αρχιτεκτονικά του αριστουργήματα του Γερμανού αρχιτέκτονα, ο οποίος άφησε τη σφραγίδα του στην οικιστική φυσιογνωμία της της ελληνικής επικράτειας, και ιδιαίτερα της Αθήνας, σχεδιάζοντας και επιβλέποντας εκατοντάδες δημόσια και ιδιωτικά κτίρια στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα.
Επιμέλεια-Έρευνα-Παρουσίαση: Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Σκηνοθεσία: Αννίτα Κουτρούλη
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr