Ευαγγελία Παρασκευοπούλου – 19 Ιανουαρίου 1938

Oγδόντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο της ηθοποιού Ευαγγελίας Παρασκευοπούλου, μιας από τις πρώτες μεγάλες «κυρίες» του ελληνικού θεάτρου. Η Ευαγγελία Παρασκευοπούλου γεννήθηκε το 1865 και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1881 στη Χίο. Διακρίθηκε σε δραματικούς ρόλους και μεσουράνησε στο θέατρο την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα, αποκαλούμενη από τον τύπο «Η Ελληνίς Σάρα Μπερνάρ». Ιδιαίτερη επιτυχία είχε ως «Κυρία με τας Καμελίας», «Τόσκα», «Γκόλφω», «Φαύστα», «Κοντέσσα Βαλέραινα», ενώ ερμήνευσε με επιτυχία σαιξπηρικούς ρόλους, με αξιομνημόνευτη την ερμηνεία της στον ομώνυμο ανδρικό ρόλο στον «Άμλετ». Πέθανε στην Αθήνα στις 19 Ιανουαρίου 1938.

Με αφορμή την επέτειο θανάτου της σημαντικής ηθοποιού, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει το επεισόδιο της σειράς εκπομπών του Φρέντυ Γερμανού «Εκπομπές που αγάπησα», στην οποία ο δημοσιογράφος θυμάται στιγμές από τη ζωή και την πορεία της, μέσα από το παλαιότερο «Πορτραίτο της Πέμπτης».

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Απόσπασμα από το αφιέρωμα της σειράς «Εκπομπές που αγάπησα» σε δύο ηθοποιούς και πρωταγωνιστές του ελληνικού θεάτρου που μεσουράνησαν στην τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα, την Ευαγγελία Παρασκευοπούλου και τον Γιώργο Παππά, μέσα από την επαναπροβολή παλαιότερου αφιερώματος της σειράς “Πορτραίτο της Πέμπτης” (1977) με τίτλο “Στ΄αχνάρια των μεγάλων θεατρίνων”. Ο Φρέντυ Γερμανός στην εκπομπή αναβιώνει στιγμές από τη ζωή και καλλιτεχνική πορεία των μεγάλων θεατρίνων.

Λεπτομέρειες για τη ζωή αλλά και στιγμιότυπα από την καλλιτεχνική σταδιοδρομία της μεγάλης ντίβας του θεάτρου Ευαγγελίας Παρασκευοπούλου ζωντανεύει η Αθηνά Καντιώτη, ανιψιά της ηθοποιού. Λόγος γίνεται για παραστάσεις στις οποίες πρωταγωνίστησε, για την απήχηση στο κοινό, καθώς και σχετικά στιγμιότυπα και περιστατικά από την καριέρα της. Η εκπομπή πλαισιώνεται από αρχειακό υλικό, φωτογραφίες της ηθοποιού και τα προγράμματα των παραστάσεων στις οποίες πρωταγωνίστησε. Για την μεγάλη ηθοποιό, τη ζωή, την καλλιτεχνική πορεία αλλά και το τέλος της καριέρας της μιλάει ακόμη ο δημοσιογράφος Χρήστος Χαιρόπουλος, ο οποίος περιγράφει τη γνωριμία του μαζί της στη «δύση» της καριέρας, μιλά για την τελευταία παράστασή της αλλά και για τον θάνατό της.

Σκηνοθετική Επιμέλεια:

ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΑΛΛΗΣ

Μουσική Τίτλων:

ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ

Διεύθυνση Παραγωγής:

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΩΤΑΚΗ

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS