Ευγένιος Ο’ Νηλ – 27 Νοεμβρίου 1953

Ο σπουδαίος Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ο΄ Νηλ, που χαρακτηρίστηκε και πατέρας του σύγχρονου αμερικανικού θεάτρου έφυγε από τη ζωή στις 27 Νοεμβρίου 1953. Άρχισε να γράφει το 1913 και το φθινόπωρο του 1916 ανέβηκε πρώτη φορά έργο του από θίασο της Νέας Υόρκης, το «Πλέοντας ανατολικά για το Κάρντιφ». Το 1936 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Στα σημαντικότερα δημιουργήματά του συγκαταλέγονται τα έργα του «Άννα Κρίστι» (Anna Christie, 1922, βραβείο Πούλιτζερ), «Πόθοι Κάτω από τις Λεύκες» (Desire Under the Elms, 1924), «Παράξενο Ιντερμέτζο» (Strange Interlude, 1928, βραβείο Πούλιτζερ), «Το Πένθος Ταιριάζει στην Ηλέκτρα» (Mourning Becomes Electra, 1931), και «Το Μεγάλο Ταξίδι της Μέρας Μέσα στη Νύχτα» (Long Day’s Journey into Night, 1956) και άλλα.

Με αφορμή την επέτειο θανάτου του, δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ το κορυφαίο δράμα του αμερικανικού ρεαλισμού, παραγωγής 1994:

ΒΡΑΔΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΠΟΘΟΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΥΚΕΣ, του Ευγένιου Ο’ Νηλ

(video)


Το αριστούργημα του Ο΄Νηλ «Πόθοι κάτω από τις λεύκες» , προβλήθηκε από την ΕΡΤ στις 24 Νοεμβρίου 1994 και αποτελούσε το εναρκτήριο έργο της εκπομπής “Βραδιά Θεάτρου” με την οποία άνοιγε ξανά η τηλεοπτική θεατρική αυλαία ύστερα από δύο χρόνια διακοπής, συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία του “Θεάτρου της Δευτέρας”.

Η σκηνοθεσία είναι του Σταμάτη Χονδρογιάννη ενώ η διεύθυνση παραγωγής του Στέφανου Αγοραστάκη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Τάσου Ζωγράφου.
Στους κεντρικούς ρόλους εμφανίζονται οι: Τίτος Βανδής (Εφραίμ Κάμποτ), Νίκος Παπαδόπουλος (Ίμπεν), Έφη Μουρίκη (Άμπι). Παίζουν ακόμη οι ηθοποιοί: Διονύσης Ξάνθος και Βασίλης Κεχαγιάς.

Το έργο εκδόθηκε και παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1924. Ο συγγραφέας, επηρεασμένος από τον Στρίντμπεργκ και από την ελληνική τραγωδία, συνθέτει ένα σύγχρονο δράμα, με αναφορές σε ελληνικά μυθολογικά πρότυπα. Στην Ελλάδα πρωτοπαρουσιάστηκε το 1931 από το θίασο Βεάκη, Παξινού, Μινωτή.

Η υπόθεση εξελίσσεται τη δεκαετία του ’20, σε ένα αγρόκτημα του αμερικανικού Νότου, του Ιρλανδού μετανάστη Εφραίμ Κάμποτ, ο οποίος πασχίζει να στήσει τη ζωή του στη Νέα Αγγλία των ΗΠΑ. Εκεί ζει με τους γιους του, Πίτερ και Σίμεον από τον πρώτο γάμο και Ίμπεν από το δεύτερο. Η σκληρή δουλειά και η καταπίεση από τον δεσποτικό πατέρα, ωθεί τους δύο μεγαλύτερους γιους να αναζητήσουν την τύχη τους στην Καλιφόρνια. Ο Ίμπεν, ο τρίτος γιος, απεχθάνεται κι αυτός τον αυταρχικό πατέρα τους και θεωρεί ότι τόσο το σπίτι όσο και η γη του πατέρα τους του ανήκουν. Ο Εφραίμ, που είχε λείψει για ένα μικρό διάστημα, επιστρέφει στο σπίτι με καινούρια σύζυγο, την Άμπι, μια πολύ νεότερή του γυναίκα. Από την πρώτη συνάντησή της με τον Ίμπεν, είναι φανερή η αμοιβαία έλξη ανάμεσά τους. Η Άμπι είναι αποφασισμένη να κάνει το σπίτι και το αγρόκτημα δικό της και για να το πετύχει υπόσχεται στον Εφραίμ ένα γιο. Η σχέση της με τον Ίμπεν είναι θυελλώδης, η αρχικές τους αντιπαραθέσεις εξελίσσονται σε ερωτικό πάθος και το παιδί που φέρνει η Άμπι στον κόσμο είναι καρπός δικός τους. Όταν στη γιορτή που γίνεται στο σπίτι των Κάμποτ για τη γέννηση του νεότερου παιδιού της οικογένειας ο πατέρας αποκαλύπτει στον Ίμπεν ότι η Άμπι του έδωσε έναν απόγονο με αντάλλαγμα να τον αποκληρώσει, εκείνος έξαλλος την απειλεί ότι θα πει τα πάντα στον πατέρα του και θα φύγει. Η Άμπι θεωρώντας ότι το παιδί την χωρίζει από τον αγαπημένο της, το σκοτώνει. Όταν το ανακοινώνει στον Ίμπεν εκείνος, πιο ήρεμος και αποφασισμένος πλέον να την εγκαταλείψει χωρίς να πει τίποτα στον Εφραίμ, της λέει ότι θα την καταδώσει στο σερίφη και φεύγει. Η Άμπι ομολογεί τα πάντα στον Εφραίμ. Ο Ίμπεν συνειδητοποιεί την αγάπη του για την Άμπι και γυρίζει κοντά της.

Διάρκεια: 1 ώρα και 35’

Παραγωγή: Τμήμα Θεάτρου της ΕΤ 1

Μετάφραση: Ντόρα Βολανάκη
Χορογραφία: Ισίδωρος Σιδέρης

Copyright 1994

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS