Στις 9 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι ευρωπαϊκές εκλογές, προκειμένου να εκλεγούν οι 700 ευρωβουλευτές από τους πολίτες της Ε.Ε. Οι ευρωβουλευτές που εκλέγονται συγκροτούν τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αποφασίζουν για σημαντικά θέματα όπως η οικονομία, η ενέργεια, το κλίμα αλλά και η θέση της Ευρώπης στον κόσμο. Οι ευρωεκλογές πραγματοποιούνται κάθε πέντε χρόνια και διαρκούν τέσσερις μέρες από Πέμπτη έως Κυριακή (6-9 Ιουνίου 2024).
Η 9η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Αρχείων από το Διεθνές Συμβούλιο των Αρχείων τον Νοέμβριο του 2007, τιμώντας έτσι την ημέρα ίδρυσής του, υπό την αιγίδα της UNESCO στις 9 Ιουνίου 1948. Ο εορτασμός της συγκεκριμένης ημέρας στοχεύει από τη μια στην ευαισθητοποίηση του κοινού, των ιθυνόντων και των εκάστοτε φορέων που διατηρούν αρχεία αναφορικά με την πολιτισμική σπουδαιότητα των αρχείων, την προστιθέμενη αξία που αποφέρει στους θησαυρούς των αρχείων η φύλαξη, οργάνωση, προβολή, ανάπτυξη και συγκροτημένη διαχείριση τους και την ανάγκη ύπαρξης αρχείων και πρόσβασης σε αυτά από κάθε ενδιαφερόμενο. Ταυτόχρονα, στην διευκόλυνση της πρόσβασης για το ευρύτερο κοινό τους μοναδικούς και σπάνιους θησαυρούς που φυλάσσονται στα αρχεία, αλλά και στην προώθηση και προβολή των αρχείων και των συλλογών τους σε διεθνές επίπεδο.
Με αφορμή τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών, σήμερα, 9 Ιουνίου 2024, αλλά και τον καθιερωμένο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων στις 9 Ιουνίου, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή:
ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΗ
Εκπομπή της ΕΤ-1 με τίτλο ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΗ με παρουσιάστρια τη δημοσιογράφο Μένυα Παπαδοπούλου, από την ημέρα διεξαγωγής διπλών εκλογών (ευρω-εκλογές και εθνικές εκλογές) και συγκεκριμένα το βράδυ της 18ης Ιουνίου 1989 και λίγο πριν την έναρξη της τηλεοπτικής μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων από το κανάλι της ΕΤ-3.
Παρακολουθούμε ρεπορτάζ όπου ο επικεφαλής της εταιρίας πληροφορικής ΔΕΛΤΑ, Ανδρέας Δριμιώτης, εξηγεί τις διαφορές με τις προηγούμενες μεταδόσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων, περιγράφει τις τεχνικές και τεχνολογικές βελτιώσεις και τον τρόπο παρουσίασης των αποτελεσμάτων με ιδιαίτερο βάρος στην προβολή ποσοστών και γραφημάτων και όχι αριθμών. Περιγράφεται το σύστημα που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία των αποτελεσμάτων που λαμβάνει το Υπουργείο Εσωτερικών, την παραλαβή του αποτελέσματος, τον έλεγχο, την καταχώρηση, συγκέντρωση αποτελεσμάτων και την αποστολή τους από τερματικά για όλους τους παραλήπτες.
Αμέσως μετά παρουσιάζονται ρεπορτάζ με πλάνα από την προσέλευση στις κάλπες των πολιτικών αρχηγών, καθώς και τις δηλώσεις τους ακριβώς μετά: Ανδρέας Παπανδρέου, πρόεδρος ΠΑΣΟΚ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πρόεδρος ΝΔ, Χαρίλαος Φλωράκης, Πρόεδρος Συνασπισμού Αριστεράς και Προόδου, Λεωνίδας Κύρκος, γραμματέας Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, πρόεδρος Δημοκρατικής Ανανέωσης. Ιωάννης Ζίγδης, πρόεδρος Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου, Γιάννης Μπανιάς, Γ.Γ. ΚΚΕ Εσωτερικού – Ανανεωτική Αριστερά, Μανόλης Γλέζος, πρόεδρος κόμματος Άμεση Δημοκρατία, Γεράσιμος Αρσένης, πρόεδρος Εθνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αντώνης Τρίτσης, πρόεδρος Ελληνικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Αλευράς, αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Ακολουθεί σύνδεση με το στούντιο της ΕΤ-3 και τη δημοσιογράφο Μαρία Χούκλη, και προβολή ρεπορτάζ για την προσέλευση των πολιτών στις κάλπες, με πλάνα από εκλογικά τμήματα και πολίτες οι οποίοι ψηφίζουν, γίνεται αναφορά στην καθυστέρηση της διαδικασίας γιατί καθυστέρησαν ή δεν πήγαν στα εκλογικά τμήματα οι δικαστικοί αντιπρόσωποι. Επόμενο ρεπορτάζ αφορά στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, τις συστάσεις για ψυχραιμία σε οπαδούς κομμάτων, την επικοινωνία με εισαγγελέα για διατήρηση ήρεμου κλίματος. Αντίστοιχο ρεπορτάζ του Μανώλη Κοκολάκη στο Ηράκλειο, όπου περιγράφεται η ομαλή διεξαγωγή εκλογών, τα κενά με τους δικαστικούς αντιπροσώπους και πλάνα από εκλογικά τμήματα.
Ακολουθεί εκτενές ρεπορτάζ του Δημήτρη Στάμου με θέμα την ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων από το 1843 μέχρι και τη μεταπολίτευση, με αναφορές στους εκλογικούς νόμους, τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, τους πολιτικούς πρωταγωνιστές και τα γεγονότα που επηρέασαν την πολιτική και κοινωνική ζωή στη χώρα.
Συνέντευξη του Κωνσταντίνου Σταμάτη, υπηρεσιακού υπουργού δικαιοσύνης, στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου σχετικά με το θέμα της απουσίας των δικαστικών αντιπροσώπων και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε αυτό.
Στο στούντιο της ΕΤ3 ο Ευάγγελος Βενιζέλος , συνταγματολόγος, αναπληρωτής καθηγητής συνταγματικού δικαίου στη Νομική σχολή του ΑΠΘ, μιλάει για το νέο εκλογικό νόμο εξηγεί τις διαφορές με τον προηγούμενο εκλογικό νόμο και τους λόγους για τους οποίους δεν ευνοείται η αυτοδυναμία.
Ρεπορτάζ του Δημήτρη Στάμου ο οποίος μιλάει με τους υπεύθυνους προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων σχετικά με τους στόχους που έθεσαν και την αποτίμησή τους για το κλίμα και την έκβαση της προεκλογικής περιόδου: ο Νίκος Βούτσης και ο Αλέκος Φλαμπουράρης υπεύθυνοι προεκλογικής εκστρατείας ΚΚΕ Εσωτερικού – Ανανεωτική Αριστερά, ο Κανελλόπουλος επικεφαλής προεκλογικού αγώνα Δημοκρατικής Ανανέωσης, από τη Νέα Δημοκρατία ο Νικόλαος Αναστασόπουλος εκ των επικεφαλής της εκστρατείας, και ο Άγγελος Μπρατάκος και από το ΠΑΣΟΚ ο Φώτης Χατζημιχάλης.
Ακολουθεί ρεπορτάζ του Παναγιώτη Θεοδωρακόπουλου από την Πάτρα για τη διεξαγωγή των εκλογών στη νοτιοδυτική Ελλάδα, τα προβλήματα λόγω απουσίας δικαστικών αντιπροσώπων και πλάνα με πολίτες που ψήφισαν για πρώτη φορά μιλούν.
Ρεπορτάζ του Δημήτρη Στάμου για την υποσκίαση των ευρωεκλογών και την επικέντρωση των κομμάτων στις εθνικές-βουλευτικές εκλογές. Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Αλέξανδρος Σχινάς συζητάει με την Μένυα Παπαδοπούλου σχετικά με τις τάσεις των δυτικο-Γερμανών ψηφοφόρων και τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι ισορροπίες στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ακολουθούν συνδέσεις με Βρυξέλλες, Λονδίνο και Ρώμη, όπου οι αντίστοιχοι ανταποκριτές, Γιώργος Δαράτος, Λάμπης Τσιριγωτάκης και Δημήτρης Δεληολάνης μεταφέρουν το κλίμα σχετικά με τις ευρωεκλογές, την προσέλευση των Ελλήνων στις εκεί κάλπες και τις περιπτώσεις εθνικών εκλογών σε αυτές τις χώρες.
Στο στούντιο ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Γιάννος Λιβέρης, περιγράφει τη στάση των ΜΜΕ στις ΗΠΑ απέναντι στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και στις ελληνικές εκλογές, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης ΗΠΑ για τις ελληνικές εξελίξεις, καθώς και την αντίστοιχη στάση της ομογένειας.
Ρεπορτάζ του Γιάννη Κατσαντώνη με θέμα τη μετακίνηση των ετεροδημοτών με πλοία αεροπλάνα και λεωφορεία προς τις ιδιαίτερες πατρίδες τους προκειμένου να ψηφίσουν.
Η εκπομπή κλείνει με παρουσίαση των αρχηγών των μικρών κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών:
Ευρωπαϊκή Οικονομική Κίνηση Κωνσταντίνος Θάνος (ΕΟΚ)
Γιώργος Ζώης, αρχηγός του πολιτιστικού κινήματος Ολυμπισμός
Ανδρέας Λύρας, πρόεδρος του Ελληνορθόδοξου Κινήματος Σωτηρίας (ΕΛΚΙΣ)
Δημήτρης Κολλάτος Ελληνικό Δημοκρατικό Οικολογικό Κίνημα (ΕΔΟΚ)
Κων/νος Παπανικόλας Οικολογικό Κίνημα Πολιτική αναγέννηση (ΟΙ.ΚΙ.Π.ΑΝ.).
Παρουσιάστρια: Μένυα Παπαδοπούλου
Ημερομηνία τηλεοπτικής προβολής: 18 Ιουνίου 1989
Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr