Έζρα Πάουντ – 1 Νοεμβρίου 1972

Την 1η Νοεμβρίου πέθανε ο Έζρα Πάουντ, ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του αγγλοαμερικανικού μοντερνισμού μαζί με τον Τ.Σ. Έλιοτ. Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ το ντοκιμαντέρ:

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΖΡΑ ΠΑΟΥΝΤ, ΕΝΑΣ ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ

(video)


Ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του μεγάλου Αμερικανού ποιητή Έζρα Πάουντ (1885-1972), στο πλαίσιο της σειράς πολιτιστικών εκπομπών της ΕΡΤ «Τέχνη και Πολιτισμός».

Παρατίθενται βιογραφικά στοιχεία σε σχέση με την προσωπική του ζωή, τις σπουδές του, την πορεία του στο Λονδίνο και το Παρίσι και τη γνωριμία του με λογοτέχνες της εποχής του όπως, τον Τόμας Έλιοτ, τον Τζέιμς Τζόις και τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Την περίοδο πριν και κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ζούσε στην Ιταλία όπου συνεργάστηκε με τον ιταλικό φασισμό και υπήρξε ενθουσιώδης υποστηρικτής του Μουσολίνι. Ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε πόλεμο με την Ιταλία, ο Έζρα Πάουντ πραγματοποιούσε εκπομπές στο ραδιοφωνικό σταθμό της Ρώμης προτρέποντας τους Αμερικανούς να μην πολεμήσουν. Η εκπομπή εξετάζει στοιχεία της προσωπικότητάς του και επιχειρεί να εξηγήσει τις πολιτικές του πεποιθήσεις και τα αντισημιτικά συναισθήματά του. Το 1945 συνελήφθη στην Ιταλία και για κάποιο διάστημα έμεινε κρατούμενος σε ένα αμερικανικό στρατόπεδο έξω από την Πίζα. Εκεί έγραψε τα Κάντος της Πίζας. Κατόπιν μεταφέρθηκε στην Αμερική, όπου δικάστηκε επί εσχάτη προδοσία λόγω της συνεργασίας του με το καθεστώς Μουσολίνι. Κλείστηκε σε ψυχιατρείο και ελευθερώθηκε με απόφαση δικαστηρίου το 1958. Τον ίδιο χρόνο ξαναγύρισε στην Ιταλία και πέθανε στη Βενετία τον Νοέμβριο του 1972.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην εμβρίθεια του γνωστικού του πεδίου, τη σχέση του με την αρχαία ελληνική γραμματεία και τις μεταφράσεις του αρχαίων ελληνικών τραγωδιών όπως, τις Τραχίνιες και την Ηλέκτρα του Σοφοκλή. Εστιάζοντας στο ανοιχτό επικό ποίημα Κάντος, που πρωτοδημοσιεύει το 1925, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου του και ανιχνεύει την επίδραση που άσκησε στη διαμόρφωση του ποιητικού λόγου του 20ου αι.

Στην εκπομπή μιλούν η κόρη του ποιητή Μαίρη Πάουντ- Ντε Ραχεβιλτζ, ο κριτικός Τάκης Μενδράκος και ο ποιητής Χάρης Βλαβιανός με αφορμή την πρόσφατη μετάφρασή του των “Σχεδιασμάτων και αποσπασμάτων των Κάντος CX-CXX”, έργο στο οποίο αναφέρεται σχολιάζοντας το δύσκολο εγχείρημα της μεταφοράς του στα ελληνικά. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου διαβάζονται αποσπάσματα από το έργο του Πάουντ.

Έτος παραγωγής: 1991

Σκηνοθεσία: Θανάσης Νέτας

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Γιώργος Καραβασίλης

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS