Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα – 19 Αυγούστου 1936

Με αφορμή τα 80 χρόνια από το θάνατο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και σας προτείνει:

ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΘΙΑ ΛΟΡΚΑ

(video)

Το ντοκιμαντέρ του 1987, της σειράς «Περισκόπιο», αφιερώνει ένα από τα επεισόδιά της στον Ισπανό ποιητή και θεατρικό συγγραφέα ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΘΙΑ ΛΟΡΚΑ (1898-1936), παρουσιάζοντας αποσπάσματα από το ποιητικό και θεατρικό του έργο. Ο διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και συγγραφέας ΤΑΣΟΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ προσεγγίζει την ποίηση και το θεατρικό συγγραφικό έργο του Λόρκα μέσα από τις επιρροές που δέχτηκε από την ισπανική λογοτεχνία του 18ου και 19ου αιώνα, την ανδαλουσιανή ποίηση, το μαυριτάνικο και τσιγγάνικο τραγούδι. Η επιθυμία του να ασχοληθεί με την ποίηση, τη μουσική και τη ζωγραφική τον οδήγησε το 1919 στη Μαδρίτη, όπου έρχεται σε επαφή με σημαντικές προσωπικότητες της ισπανικής τέχνης και διανόησης, όπως με τον πρωτεργάτη του υπερρεαλισμού Λουί Αραγκόν και τον ποιητή και φιλόσοφο Πολ Βαλερί, ενώ συμπορεύεται στα μονοπάτια της τέχνης με τον ζωγράφο Σαλβαδόρ Νταλί και τον σκηνοθέτη Λουις Μπουνιουέλ.

Γίνεται αναφορά στη λαϊκή ποίηση της Ισπανίας, στις επιρροές της και στα μοτίβα που τη συνθέτουν και που απαντούν στα ποιήματα του Λόρκα. Μεγαλωμένος με το λαϊκό στοιχείο ο Λόρκα έδωσε μέσα από την ποίησή του ένα σύγχρονο πρόσωπο στο λαϊκό άσμα. Περιγράφεται η έννοια του λαϊκού στην ποίησή του η οποία πότε γίνεται δράμα, πότε μουσική και πότε ζωγραφική. Το λαϊκό στοιχείο αφορά στη σχέση του δημιουργού με τον αποδέκτη, ο Λόρκα πιστεύει στον λαό και απευθύνεται σ’ αυτόν. Ο φιλόλογος ΧΟΥΑΝ ΡΟΜΠΙΣΚΟ μιλάει για την απόφαση του Λόρκα, να δημιουργήσει το 1931 έναν φοιτητικό θίασο που θα περιοδεύει στην Ισπανία και θα παρουσιάζει παραστάσεις σε εργάτες και αγρότες σε μια προσπάθεια να φέρει τον ισπανικό λαό κοντά στις θεατρικές του ρίζες. Το 1932 η κυβέρνηση της Ισπανίας αποφασίζει να χρηματοδοτήσει την ιδέα του, κατανοώντας την ανάγκη για επιμόρφωση του λαού. Την εποχή εκείνη ο ΛΟΡΚΑ αφοσιώνεται στο θέατρο και γράφει μερικά από τα πιο σημαντικά θεατρικά του έργα «Ματωμένος γάμος», «Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα» και «Γέρμα».

Στην εκπομπή διαβάζει και απαγγέλει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΖΑΚΗΣ. Στα αποσπάσματα από το «Ματωμένο γάμο» τραγουδάει η ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ και παίζει η ΣΟΥΛΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ. Ακούγεται τραγούδι από το «Ρομανθέρο Χιτάνα» που ερμηνεύει η ΑΡΛΕΤΑ. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε από την ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου του 1987 για τα πενήντα χρόνια από το θάνατο του Φ. Γκαρθία Λόρκα.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS