Φίλιππος Συρίγος – 13 Οκτωβρίου 2013

Συμπληρώνονται σήμερα 10 χρόνια από τον θάνατο του Φίλιππου Συρίγου σε ηλικία 65 ετών. Υπήρξε κορυφαίος αθλητικός δημοσιογράφος με ειδίκευση στο Μπάσκετ. Τα πρώτα του δημοσιογραφικά βήματα τα έκανε το 1968 στην εφημερίδα «Αθλητική ηχώ» κι ενώ ήταν μπασκετμπολίστας της Δάφνης. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 εντάχθηκε στο δυναμικό της ΕΡΤ κάνοντας σχεδόν όλες τις περιγραφές των αγώνων Μπάσκετ, ενώ συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να αναβαθμιστεί το άθλημα που μέχρι τότε δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές. Με δική του εισήγηση και διαρκή επιμονή καθιερώθηκε το 1983 κάθε Σάββατο μία ζωντανή μετάδοση αγώνα, ενώ από το 1984 αυτές οι μεταδόσεις εντάσσονταν στην εκπομπή «Αθλητικές συναντήσεις» που παρουσίαζε ο ίδιος. Από το 1986 μέχρι το 1990 που η εκπομπή ολοκλήρωσε τον κύκλο της, εμπλουτίστηκε πριν αλλά και στα ημίχρονα των ζωντανών μεταδόσεων με συνεντεύξεις που γίνονταν live στο στούντιο και είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό τις ιδιαίτερα εύστοχες και καυστικές ερωτήσεις του Συρίγου προς τους καλεσμένους του. Πανελλήνια αναγνωρισιμότητα του απέφεραν οι μεταδόσεις των αγώνων του Ευρωμπάσκετ ’87 κατά το οποίο η Εθνική Ελλάδας πήρε το χρυσό μετάλλιο. Μετά την αποχώρησή του από την ΕΡΤ το 1990 πέρασε από ιδιωτικά κανάλια πάντα ως βασικός σχολιαστής αγώνων Μπάσκετ αλλά και ως παρουσιαστής εκπομπών σχετικών με το άθλημα. Ήταν επίσης εκδότης του ειδικού για θέματα Μπάσκετ περιοδικού «Τρίποντο». Το αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή τα 10 χρόνια από τον θάνατο του σημαντικού δημοσιογράφου, παρουσιάζει απόσπασμα από την εκπομπή:

«ΣΑΝ ΠΑΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ»

ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ‘87


Στην εκπομπή «Σαν παλιά φωτογραφία», η δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου ασχολείται με πολιτικά, κοινωνικά, καλλιτεχνικά και αθλητικά θέματα της επικαιρότητας με αφορμή μια φωτογραφία, φιλοξενώντας ανθρώπους που πρωταγωνίστησαν σε αυτά.

Στο συγκεκριμένο απόσπασμα ο Φίλιππος Συρίγος μιλάει στην Πόπη Τσαπανίδου για την περίοδο που διεξήχθη το Ευρωμπάσκετ του 1987, το πώς κυλούσαν εκείνες οι μέρες από πλευράς κάλυψης των αγώνων, εστιάζοντας στην μετάδοση του τελικού της 14ης Ιουνίου ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σοβιετική Ένωση.

Έτος παραγωγής: 2002

Παρουσίαση: Πόπη Τσαπανίδου

Σκηνοθεσία: Γεωργία Τάτση

Ρεπορτάζ: Πέρσα Μπόλια, Σοφία Καλατζή

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή στο: https://archive.ert.gr/55913/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS