Φλέρυ Νταντωνάκη – 18 Ιουλίου 1998

Συμπληρώνονται φέτος 25 χρόνια από τον θάνατο της χαρισματικής ερμηνεύτριας Φλέρυς Νταντωνάκη η οποία πέθανε στις 18 Ιουλίου 1998. Η μοναδική Φλέρυ Νταντωνάκη, η μούσα του «Μεγάλου Ερωτικού» υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες φωνές, σαγηνευτική, αισθαντική και αέρινη. Γεννήθηκε το 1937. Το καλοκαίρι του 1956, έφυγε μόνη της για σπουδές στις ΗΠΑ. Εκεί εμφανίζεται σε θεατρικές παραστάσεις και ξεκινά επίσης τις πρώτες της εμφανίσεις στο τραγούδι. Το 1965 ηχογραφεί στη θρυλική φολκ εταιρεία της Τζοάν Μπαέζ τον πρώτο της δίσκο. Το 1970 στην Αμερική τη γνωρίζει ο Μάνος Χατζιδάκις και η φωνή της τον μάγεψε. Έκτοτε γίνεται η Μούσα του μεγάλου Έλληνα συνθέτη με το έργο του οποίου ταυτίστηκε. Επέστρεψαν στην Ελλάδα το 1973, χρονιά που θα σηματοδοτήσει την δισκογραφική παραγωγή στη χώρα μας η έκδοση του δίσκου «Ο Μεγάλος Ερωτικός» με τη φωνή της Φλέρυς και με τη συμμετοχή του Δημήτρη Ψαριανού.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει τη ραδιοφωνική εκπομπή «Η τραγουδίστρια της εβδομάδας» η οποία φιλοξενεί την Φλέρυ Νταντωνάκη. Πρόκειται για μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ερμηνεύτριας στην Έφη Πουλοπούλου, η οποία μεταδόθηκε από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το 1986.

Η ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΦΛΕΡΥ ΝΤΑΝΤΩΝΑΚΗ

Εκπομπή 6η
(audio)

Σειρά εβδομαδιαίων εκπομπών αφιερωμένη σε προσωπικότητες από το χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Η συνέντευξη της Φλέρυς Νταντωνάκη μεταδόθηκε από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σε επτά συνεχόμενες εκπομπές. Η Φλέρυ Νταντωνάκη αφηγείται τη μουσική της διαδρομή, την εμπειρία της στην Αμερική και στην Ελλάδα μετά την επιστροφή της το 1973 και ξετυλίγει τις αναμνήσεις της από τις ηχογραφήσεις των σπουδαίων κύκλων τραγουδιών που ερμήνευσε, φανερώνοντας τις αυξημένες ευαισθησίες της. Μιλά για τον Μάνο Χατζιδάκι και για τη συνεργασία τους μαζί του, για τη μαθητεία της δίπλα του, για τον κόσμο στον οποίο την εισήγαγε ταυτισμένο με την προσωπική του αντίληψη για το τραγούδι ως μορφή τέχνης. Αναφέρεται ακόμη στα προβλήματα με τις δισκογραφικές εταιρείες σε σχέση με το μη εμπορικό τραγούδι.

Το 1986, τη χρονιά της συνέντευξής της στην Ελληνική Ραδιοφωνία, η Φλέρυ Νταντωντάκη θα πραγματοποιήσει την τελευταία της δισκογραφική παρουσία, συμμετέχοντας στο δίσκο «Τσιμεντένια Τρένα» του συγκροτήματος Τερμίτες με το σπαραχτικό «Τραγούδι της νύχτας» σε ποίηση Μιχάλη Μαρμοτάκη.

Κατά τη διάρκεια της 6ης εκπομπής ακούμε τη Φλέρυ Νταντωνάκη στα τραγούδια «Κέλομαί σε γογγύλα», «Σ’ αγαπώ (Μυρτιώτισσα)», «Ποιός είν’ τρελός από έρωτα», «Τα λιανοτράγουδα» (Με τον Δημήτρη Ψαριανό), «Νανούρισμα» και «Νυχτερινός περίπατος» από το άλμπουμ «Νυχτερινή δοκιμασία», σε μουσική του Ηλία Λιούμπου.

Παραγωγός: Έφη Πουλοπούλου

Τεχνικός: Όλγα Μπενέα

Ημερομηνία μετάδοσης: 2/4/1986

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS