Γεωργία Βασιλειάδου – 12 Φεβρουαρίου 1980

Η αγαπημένη ηθοποιός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου Γεωργία Βασιλειάδου έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 12 Φεβρουαρίου 1980. Η Γεωργία Βασιλειάδου γεννήθηκε την 1 Ιανουαρίου 1897 στην Κυψέλη. Σπούδασε φωνητική μουσική στη Γεννάδιο Σχολή και ξεκίνησε την καριέρα της στο Λυρικό Θέατρο ως χορωδός το 1923.

Τα πρώτα χρόνια της καριέρας της συνάντησε πάρα πολλές δυσκολίες και στα μέσα του 1930 αποφάσισε να σταματήσει την υποκριτική. Ο Αλέκος Σακελλάριος της προσέφερε ένα ρόλο το 1939 στη μουσική κωμωδία «Κορίτσια της παντρειάς» που έγινε η αφορμή για το ξεκίνημα μιας δεύτερης, καριέρας. Διέγραψε μεγάλη πορεία κυρίως στις αθηναϊκές επιθεωρήσεις και το μουσικό θέατρο τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Πολλά από τα νούμερά της στο θέατρο ”Ακροπόλ” παραμένουν θρυλικά έως σήμερα.

Από τη δεκαετία του ‘50 και μετά καθιερώθηκε ως πρωταγωνίστρια του κινηματογράφου σε πληθώρα ταινιών. Από αυτές ξεχωρίζουν η ταινία του Νίκου Τσιφόρου «Η ωραία των Αθηνών» της Φίνος Φιλμ, “Η κυρά μας η μαμή” (1957), “Η θεία από το Σικάγο” (1957), “Οι γαμπροί της ευτυχίας” (1962) κ.α. Στη δεκαετία του 1970 η Βασιλειάδου συμμετείχε και σε δύο σειρές της δημόσιας τηλεόρασης “Το παλιό το κατοστάρι” (1974, ΥΕΝΕΔ) και στη θρυλική πλέον σειρά “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται” (1975, ΕΙΡΤ).

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στη μεγάλη ηθοποιό που έγινε στα πλαίσια της εκπομπής ”Έχει Γούστο”, παραγωγής 2009.

ΕΧΕΙ ΓΟΥΣΤΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ


Η εκπομπή ”Έχει Γούστο” ήταν μια δίωρη, ζωντανή ψυχαγωγική εκπομπή με θέματα από την πολιτιστική επικαιρότητα, με νέα και ειδήσεις για το θέατρο, τη μουσική, τον κινηματογράφο, την εκδοτική κίνηση, τις εκθέσεις, τις μουσικές σκηνές, αλλά και με μια σειρά από θέματα που αναδεικνύουν ζητήματα της καθημερινότητάς μας.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο προβλήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2009 και το μεγαλύτερο μέρος της ήταν αφιερωμένο στην αγαπημένη ηθοποιό του παλιού ελληνικού κινηματογράφου Γεωργία Βασιλειάδου. Καλεσμένοι της Μπήλιως Τσουκαλά είναι η κόρη της Γεωργίας Βασιλειάδου Φωτεινή Αποστολίδου, η ηθοποιός Γκέλυ Μαυροπούλου και ο χορογράφος Δημήτρης Ιβάνοφ οι οποίοι θυμούνται στιγμές από την πορεία της σπουδαίας ηθοποιού. Ειδικότερα, η Φωτεινή Αποστολίδου μιλά για τα παιδικά χρόνια της μητέρας της, για το πως τη μεγάλωσε και για το διαζύγιο των γονιών. Επίσης, αναφέρει το πως αποφάσισε να σπουδάσει κλασικό τραγούδι.

Στο επόμενο μέρος της εκπομπής, η συζήτηση επιστρέφει στη ζωή της Γεωργίας Βασιλειάδου. Προβάλλεται η μοναδική σωζόμενη συνέντευξη της ηθοποιού στην τηλεόραση και το δημοσιογράφο Δημήτρη Λιμπερόπουλο στα πλαίσια της εκπομπής ”Ελεύθερος Ρεπόρτερ” του 1978. Στην συγκεκριμένη συνέντευξη η Γεωργία Βασιλειάδου αναφέρεται στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισε στο θέατρο στην αρχή της καριέρας της, στην σχέση της με το Βασίλη Αυλωνίτη και στους νέους ηθοποιούς. Ακόμη προβάλλονται στιγμιότυπα από την προσωπική της ζωή και ένα απόσπασμα από την εκπομπή της ΕΡΤ ”Τα αστέρια λάμπουν για πάντα” στο οποίο ο Αλέκος Σακελλάριος μιλά για τη Γεωργία Βασιλειάδου. Επιπλέον παρεμβάλλονται αποσπάσματα από την σειρά της ΕΡΤ ”Ο Χριστός ξανασταυρώνεται” στην οποία έπαιζε η ηθοποιός.

Έτος παραγωγής: 2009
Παρουσίαση: Μπήλιω Τσουκαλά
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS