Γεώργιος Παπανικολάου – 19 Φεβρουαρίου 1962

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΙΑ ΖΩΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

(video)

Σειρά ντοκιμαντέρ ιστορικής καταγραφής με θέματα αναφερόμενα σε πρόσωπα και γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μας. Το συγκεκριμένο επεισόδιο της εκπομπής «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ» παρουσιάζει τη βιογραφία του γιατρού και ερευνητή Γεωργίου Παπανικολάου και την παγκοσμίως αναγνωρισμένη προσφορά του στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η αφήγηση ξεκινώντας με την παράθεση στοιχείων για τη γενέτειρά του, την Κύμη Ευβοίας, τις καταβολές του και το οικογενειακό του περιβάλλον, διατρέχει τα πρώτα χρόνια της ζωής του, τις γυμνασιακές σπουδές του στην Αθήνα, παράλληλα με τις ευαισθησίες του, την αγάπη του για τη μουσική και τις νεανικές πνευματικές του ενασχολήσεις.

Παρακολουθούμε την περίοδο φοίτησής του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1989-1904) και τη σύνδεσή του με τις προοδευτικές και ριζοσπαστικές αντιλήψεις της εποχής, τον κύκλο του αθηναϊκού περιοδικού «Ο Νουμάς», καθώς και τη φιλία του με τον Αλέξανδρο Δελμούζο που θα τον συνοδεύσει και τα χρόνια των μεταπτυχιακών του σπουδών στη Γερμανία (1907-1910).

Σταθμός για το ξεκίνημα της ερευνητικής του καριέρας η πρόσληψή του στο Παθολογοανατομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Ν. Υόρκης, όπου τη δεκαετία του ’20 οι ερευνητικές προσπάθειες του Παπανικολάου θα επικεντρωθούν στον εντοπισμό καρκινικών κυττάρων σε κολπικά επιχρίσματα. Γίνεται λόγος για την αντίδραση της αμερικανικής επιστημονικής κοινότητας απέναντι στην ανακάλυψη της νέας μεθόδου διάγνωσης του καρκίνου, όταν πρωτοδημοσιεύεται το 1928. Προβάλλονται ντοκουμέντα-στιγμιότυπα συνεντεύξεων αμερικανών φίλων του ερευνητών, όπως ο Τσαρλς Κάμερον και ο καθηγητής Νικόλαος Λούρος, οι οποίοι μιλούν για την επιμονή του στην έρευνα και την απήχηση της κυτταροδιαγνωστικής μεθόδου που ανέπτυξε ο Παπανικολάου ενώ κατά τη διάρκεια της εκπομπής την πολύτιμη προσφορά του σχολιάζουν επίσης, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Χρήστος Κίττας και Σπύρος Μαρκέτος. Στο τελευταίο μέρος γίνεται αναφορά στις δημοσιεύσεις του, με κυριότερες τη μονογραφία του το 1943 «Διάγνωση του καρκίνου της μήτρας από το κολπικό υγρό» και το «Άτλας Αποφολιδωτικής Κυτταρολογίας» το 1954.

Η αναγνώριση του Γ. Παπανικολάου από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα επισφραγίζεται με την απονομή του αμερικανικού έπαθλου Lasker το 1950 ενώ η συνομοσπονδία των γυναικείων σωματείων της Αμερικής τον τιμά με ψήφισμά της το 1957 σε εκδήλωση, από την οποία ακούμε απόσπασμα ομιλίας με τη φωνή του Γ. Παπανικολάου. Λίγο πριν το θάνατό του το 1962 θα αφοσιωθεί στην υλοποίηση του οράματός του για τη δημιουργία ινστιτούτου αντικαρκινικής έρευνας στο Μαϊάμι της Φλόριντας. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, στην προσωπικότητα και το έργο του Γ. Παπανικολάου αναφέρονται επίσης, η ανιψιά του Μαρία Κόκκορη και ο πρόεδρος του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κύμης Γιάννης Αδαμόπουλος.

Έτος παραγωγής: 2008

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Γιώργος Πετρίτσης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS