Γιάννης Γαΐτης – 22 Ιουλίου 1984

Με αφορμή τα 35 χρόνια από το θάνατο του ζωγράφου και γλύπτη Γιάννη Γαΐτη, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει:

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΪΤΗΣ

(video)
Νέο

Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ από το 1982, των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, όπου σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, παραγωγής 1984, αυτοβιογραφείται ο ζωγράφος ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΪΤΗΣ μιλώντας για την πορεία του στο χώρο των εικαστικών τεχνών, για τις σπουδές του, τις πηγές έμπνευσής του και το έργο του.

O ζωγράφος Γιάννης Γαΐτης παρουσιάζει τη διαδρομή του στο χώρο των εικαστικών τεχνών. Μιλά για τις πρώτες τους εκθέσεις και τα έργα του εμπνευσμένα από τον κυβισμό και τον υπερρεαλισμό, για τους δασκάλους του όπως ο Κωνσταντίνος Παρθένης, για την εγκατάλειψη των σπουδών του στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, για τη φυγή του στο Παρίσι το 1954 και τα νέα ρεύματα που τον επηρέασαν. Ερμηνεύει και εξηγεί το έργο του, αναφέρεται στα καλλιτεχνικά ρεύματα που αναπτύχθηκαν παράλληλα με την αφηρημένη τέχνη και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα απρόσωπα «ανθρωπάκια» του, φιγούρες που γεννιούνται το 1968, μιλώντας για τη φιλοσοφία τους, για την έκθεσή τους σε ποικίλα σημεία σε εξωτερικούς χώρους και-κατά συνέπεια-για τη σύνδεσή τους με την καθημερινή, πραγματική ζωή. Πιο συγκεκριμένα εξηγεί πώς οι δυσκολίες να κατασκευαστούν τα εν λόγω έργα του στη Γαλλία, τον ώθησαν να επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου μπορούσε μέσα σε λίγες μέρες να έχει έτοιμα τα απαραίτητα υλικά και τις κατασκευές που χρειαζόταν για να συνεχίσει το έργο του. Με αφορμή την επικείμενη αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Εθνική Πινακοθήκη το 1984, παρακολουθούμε τον Γιάννη Γαΐτη να εργάζεται, να μας ξεναγεί στο ατελιέ του, καθώς και τη συνεργασία του με ομάδα τεχνικών προκειμένου να μεταφερθούν μακέτες έργων του σε μεγαλύτερες διαστάσεις, ώστε να εκτεθούν στην προαναφερθείσα έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου ο φακός της κάμερας παρουσιάζει λεπτομέρειες από πλήθος δειγμάτων του πλούσιου  εικαστικού έργου του Γαΐτη, από τα πρώτα του ζωγραφικά έργα μέχρι τους πίνακες και τα γλυπτά με τα διάσημα «ανθρωπάκια» του.

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS