Γιάννης Μαλούχος – 12 Μαΐου 2024

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Γιάννης Μαλούχος. Ο ηθοποιός, που αγαπήσαμε μέσα από τους ρόλους του στον κινηματογράφο και στο θέατρο, γεννήθηκε το 1934 στη Δημητσάνα. Σπούδασε στη «Σχολή Θεάτρου» του Κωστή Μιχαηλίδη. Έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο το 1959 στην ταινία «Όσο υπάρχουν γυναίκες» κι ακολούθησαν πολλές ακόμη συμμετοχές του σε ταινίες που αγαπήθηκαν πολύ από το κόσμο, όπως: «Η Αλίκη στο ναυτικό», «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», «Η Λίζα και η Άλλη», «Διαβόλου κάλτσα», «Δέκα μέρες στο Παρίσι», «Η νύφη το ‘σκασε», «Οργή» κ.ά. Παράλληλα σημαντική ήταν η πορεία του και στο θέατρο. Συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τον θίασο του Μίμη Φωτόπουλου, στην παράσταση «Δον Καμίλλο», με τον Δημήτρη Χορν στα έργα «Ταξιδιώτης χωρίς αποσκευές» και «Θωμάς ο δίψυχος», με τον Αλέξη Σολωμό στον «Αρχοντοχωριάτη» και επί σειρά ετών με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε παραστάσεις όπως «Ο πειρασμός», «Άμλετ», «Η θαυμαστή μπαλωματού» κ.ά. Στην πολύχρονη πορεία του συνεργάστηκε με σημαντικούς ηθοποιούς, ανάμεσα τους οι: Μαίρη Αρώνη, Μάνος Κατράκης, Αντιγόνη Βαλάκου, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Ορέστης Μακρής, Γεωργία Βασιλειάδου, Ρένα Βλαχοπούλου κ.ά., ενώ δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη και το δικό του θέατρο, το οποίο ονόμασε «Αλέκος Σακελλάριος». Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΣΑΝ ΠΑΛΙΟ ΣΙΝΕΜΑ
Γιάννης Μαλούχος
(video)

Ο ηθοποιός Γιάννης Μαλούχος κάνει μια αναδρομή στην προσωπική και καλλιτεχνική του πορεία. Θυμάται τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, μετά το θάνατο του πατέρα του, όταν μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του, Βασίλη, πουλούσαν τσιγάρα στις πλατείες και τραγουδούσαν σε ταβέρνες. Θυμάται επίσης την πρώτη του επαφή με το θέατρο, όταν ήρθε στην Αθήνα και είδε στο θέατρο «REX» την παράσταση «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», με τον Βασίλη Λογοθετίδη. Όπως εξηγεί, ήξερε από νωρίς ότι θέλει να γίνει ηθοποιός. Αρχικά έδωσε εξετάσεις στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, αλλά απέτυχε κι έτσι γράφτηκε στην «Σχολή Θεάτρου» του Κωστή Μιχαηλίδη. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι τα δίδακτρα πλήρωνε ο ενδυματολόγος Αντώνης Φωκάς, αφού ο ίδιος δεν είχε χρήματα. Ο Γιάννης Μαλούχος, θυμάται ακόμη τη γνωριμία του με τον Αλέκο Σακελλάριο και τη συμμετοχή του στην ταινία «Η Αλίκη στο ναυτικό», που τον έκανε γνωστό μέσα σε ένα βράδυ, τη συνεργασία του με τον Αλέξη Σολωμό και πολλές ακόμη στιγμές από την κινηματογραφική και θεατρική του πορεία. Παράλληλα εξηγεί γιατί επέλεξε, από το 1984, να ζει με την οικογένεια του στη Θεσσαλονίκη, ενώ μιλά και για το θέατρο «Αλέκος Σακελλάριος», που δημιούργησε εκεί.

Για τον Γιάννη Μαλούχο μιλούν οι ηθοποιοί Διονύσης Καλός και Βέρα Κρούσκα, με τους οποίους είχε συνεργαστεί στο Κρατικό Θέατρ Βορείου Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες συμμετείχε και φωτογραφικό υλικό από την πολύχρονη πορεία του.

Δημοσιογραφική έρευνα-παρουσίαση: Αντώνης Πρέκας
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Πάνος Κατέρης
Σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας
Έτος παραγωγής: 2001

Δείτε περισσότερα: https://archive.ert.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS