Γιάννης Μόραλης – 20 Δεκεμβρίου 2009

Με αφορμή την επέτειο θανάτου του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη Γιάννη Μόραλη, στις 20 Δεκεμβρίου 2009, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ

(video)

Νέο

Εκπομπή με θέμα τις εικαστικές τέχνες που παρακολουθεί την πολιτιστική επικαιρότητα και ενημερώνει το κοινό για τα πολιτιστικά γεγονότα σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Πρόκειται για το πρώτο μέρος της εκπομπής που προβλήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2006, το οποίο είναι αφιερωμένο στον ζωγράφο Γιάννη Μόραλη (γεν.1916 – θαν. 2009). Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου ντοκιμαντέρ του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου για τη ζωή και το έργο του Γιάννη Μόραλη, συμπαραγωγή της ΕΡΤ, η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συνομιλεί με τον σκηνοθέτη.

Ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος αναφέρεται στην προσωπική του εμπειρία από τη συνεργασία του με τον Γιάννη Μόραλη, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, καθώς και στην ιδέα του σεναρίου. Μεταφέρει την δική του ματιά στη σύλληψη του συγκεκριμένου οπτικού αφηγήματος που στόχο έχει να αναδείξει με αβίαστο τρόπο τόσο τον καλλιτέχνη όσο και τον άνθρωπο Γιάννη Μόραλη. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην καταγραφή της προσωπικής μαρτυρίας του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, ο οποίος συμπορεύτηκε με την περίφημη γενιά του ’30 και ως δάσκαλος στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών για περισσότερο από τριάντα χρόνια, άσκησε αποφασιστική επιρροή στην εικαστική παραγωγή της χώρας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, παρεμβάλλονται αποσπάσματα από την ταινία, η οποία θα προβαλλόταν για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Την ίδια περίοδο η γκαλερί Ζουμπουλάκη φιλοξενούσε ατομική έκθεση του Γιάννη Μόραλη και στην εκπομπή προβάλλονται πλάνα από τα εγκαίνια, που πραγματοποιήθηκαν την 16η Νοεμβρίου 2006.

Έτος παραγωγής: 2006

Σκηνοθεσία: Αννίτα Κουτρούλη

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS