Γιάννης Μόραλης – 23 Απριλίου 1916

Στις 23 Απριλίου 1916 γεννιέται στην Άρτα ο σπουδαίος Έλληνας καλλιτέχνης Γιάννης Μόραλης. Το εικαστικό του έργο επηρέασε σημαντικά τη σύγχρονη μεταπολεμική τέχνη στην Ελλάδα, συνδυάζοντας κλασσικά και μοντέρνα στοιχεία. Τα έργα του εκτείνονται θεματικά από νεκρές φύσεις, μέχρι πορτρέτα, τοπία και άλλες συνθέσεις, ενώ ως προς την τεχνοτροπία τους εξελίσσονται σταδιακά από ρεαλιστικές αποδόσεις σε γεωμετρικές αφαιρέσεις, πάντα όμως διατηρώντας ένα έντονο ανθρωποκεντρικό στοιχείο και μια στενή σχέση με τις έννοιες του έρωτα και του θανάτου. Ο Γιάννης Μόραλης ασχολήθηκε με επιτυχία και με την κεραμική, την ενδυματολογία, την σκηνογραφία, την εικονογράφηση, ενώ η εγχάρακτη διακόσμηση του ξενοδοχείου Χίλτον αποτελεί ένα από τα κυριότερα δείγματα της ενασχόλησής του με την αρχιτεκτονική διακόσμηση. Εξίσου σημαντική υπήρξε η προσφορά του Μόραλη στην ελληνική τέχνη μέσα από την διδασκαλία στην ΑΣΚΤ (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών) για περισσότερα από 35 χρόνια. Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμάει το έργο και την προσφορά του μεγάλου καλλιτέχνη με αφορμή την επέτειο 105 ετών από τη γέννησή του και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ

(video)


Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει στοιχεία για τη ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου, Γιάννη Μόραλη, συνδυάζοντας παράλληλα μια αφήγηση της εξέλιξης και της πορείας του καλλιτέχνη προς την αφαίρεση, μέσα από την ανάλυση έργων του και την προβολή λεπτομερειών από αυτά, ενδεικτικών των τρόπων με τους οποίους ο Γιάννης Μόραλης εξερευνούσε τη διαλεκτική μορφής και χώρου, προκειμένου να δημιουργήσει μια τέχνη που για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα συνδύαζε μια σύγχρονη και ταυτόχρονα ελληνική αντίληψη της αισθητικής. Περιγράφεται η πορεία του από το εργαστήρι του Κωνσταντίνου Παρθένη, σε εκείνο του Ουμβέρτου Αργυρού, καθώς και στο εργαστήριο χαρακτικής του Γιάννη Κεφαλληνού, η ενασχόλησή του με τη σκηνογραφία και τα κοστούμια και οι σπουδές στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται πλάνα από το εργαστήρι του Γιάννη Μόραλη στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου ο ζωγράφος επιβλέπει και συμβουλεύει τους φοιτητές, πλάνα του ζωγράφου στο σπίτι του στην Αίγινα, στο ατελιέ του στο Παγκράτι στην οδό Δεινοκράτους, στο σπίτι στην Κηφισιά και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και πλάνα από την Εθνική Πινακοθήκη και τα έργα του που φυλάσσονται εκεί. Παρεμβάλλονται επίσης φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του ζωγράφου, καθώς και πλάνα με πλήθος από λεπτομέρειες των ζωγραφικών και χαρακτικών έργων του, αλλά και των διακοσμητικών προσόψεων που φιλοτέχνησε για κτίρια με σημαντικότερο το ξενοδοχείο Χίλτον στην Αθήνα.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Εμιρζάς

Πρώτη τηλεοπτική προβολή: 1 Απριλίου 1975

Το πρωτότυπο φιλμ 16mm συντηρήθηκε, ψηφιοποιήθηκε και αποκαταστάθηκε στα εργαστήρια του Αρχείου της ΕΡΤ με τον νέο εξοπλισμό και τις υποδομές που πλέον διαθέτει (film scanner, color correction).

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε σε έγχρωμο φιλμ, ωστόσο η δυνατότητα εκπομπής έγχρωμου σήματος από την ΕΡΤ ξεκινάει μόλις το 1980. Το 1975 η εκπομπή ήταν ακόμα ασπρόμαυρη, ως εκ τούτου η δημοσίευση του ντοκιμαντέρ από το Αρχείο της ΕΡΤ τον Δεκέμβριο του 2019 αποτέλεσε την πρώτη δημόσια προβολή στην αυθεντική έγχρωμη εκδοχή του, όπως αυτή αποκαταστάθηκε ψηφιακά.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS