Γιάννης Μπεχράκης, 2 Μαρτίου 2019

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος και πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ και πολεμικός ανταποκριτής, Γιάννης Μπεχράκης, έφυγε από τη ζωή  στις 2 Μαρτίου 2019. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960 και σπούδασε φωτογραφία στο Athens School of Arts and Technology και στο Πανεπιστήμιο Μίντλεσεξ του Λονδίνου. Υπήρξε για πολλά χρόνια επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος του πρακτορείου Reuters στην Αθήνα και αργότερα του αντίστοιχου, περίοπτου για το δημοσιογραφικό κόσμο, τμήματος στην Μ. Ανατολή και συγκεκριμένα στο Ισραήλ. Από το 1988 ξεκίνησε η συνεργασία του με το Reuters και κάλυψε σημαντικά πολεμικά γεγονότα και κρίσεις σε όλο τον κόσμο, όπως την κρίση στο Κόσσοβο το 1989, την κρίση στη Λιβύη το 1989, τον εμφύλιο στη Γιουγκοσλαβία 1990-1991, τις συρράξεις στο Αφγανιστάν, στην Αφρική στη Σιέρα Λεόνε το 2000, στην Τσετσενία το 1994 και στην Αίγυπτο το 2011. Ήταν ο επικεφαλής της ομάδας του πρακτορείου Reuters που βραβεύτηκε με το Πούλιτζερ το 2016, για την κάλυψη της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη το 2015.

Στην επαγγελματική του πορεία κέρδισε το σεβασμό των συναδέλφων του διεθνώς για την δημοσιογραφική και φωτογραφική του ικανότητα, την αποφασιστικότητα, την αφοσίωση στη δουλειά και το θάρρος του. Θεωρούσε ότι σκοπός του ήταν να αποκαλύψει στον κόσμο μέσω της φωτογραφίας, τί ακριβώς συνέβαινε στις χώρες όπου γινόταν πόλεμος ή ξεσπούσε μία σοβαρή κρίση, με την ελπίδα να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Είχε πει: «Η αποστολή μου είναι να σας αφηγηθώ την ιστορία, ώστε εσείς να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε, να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει: “δεν γνώριζα”».

Το Αρχείο της ΕΡΤ για την επέτειο πέντε ετών από το θάνατο του σπουδαίου πολεμικού ανταποκριτή και φωτορεπόρτερ, Γιάννη Μπεχράκη, παρουσιάζει την εκπομπή:

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ – ΤΟ ΒΑΛΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ο πολεμικός ανταποκριτής και φωτορεπόρτερ, Γιάννης Μπεχράκης περιγράφει τη ζωή και τη σταδιοδρομία του από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Θυμάται τα παιδικά και νεανικά του χρόνια και μοιράζεται αναμνήσεις από την οικογενειακή ζωή. Μιλάει για την απόφασή του να γίνει πολεμικός ανταποκριτής όταν είδε την κινηματογραφική ταινία “Under fire” η οποία του αποκάλυψε αυτό που ήθελε να ζήσει ως επαγγελματίας. Αναφέρει την πρώτη φορά που μπήκαν οι φωτογραφίες του σε πρωτοσέλιδα ευρωπαϊκών εντύπων, όταν κάλυψε τη σύγκρουση δύο πλοίων στον Πειραιά με αποτέλεσμα να γίνει μόνιμος ανταποκριτής του Reuters στην Αθήνα το 1989.

Ο Γιάννης Μπεχράκης θυμάται τις αποστολές στη Λιβύη, τις φωτογραφίες του Καντάφι και έπειτα στις πολύνεκρες ταραχές που ξέσπασαν στο Κόσοβο στις αρχές του 1989, την κηδεία του Χομεϊνί στην Τεχεράνη τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, την κόλαση του πολέμου στη Βοσνία και την Τσετσενία, στην Παλαιστίνη, τις ιδιαιτέρως δυσάρεστες εμπειρίες στην Αφρική, τη Σομαλία. Περιγράφει την αποστολή στη Σιέρα Λεόνε το Μάϊο του 2000 και την ενέδρα που κόστισε τη ζωή του συνεργάτη και φίλου του, δημοσιογράφου Kurt Schork (Κερτ Σορκ). Μιλάει επίσης για τις μεταμορφώσεις που επιφέρουν στους ανθρώπους, συνταρακτικά γεγονότα όπως ο πόλεμος και περιγράφει με λεπτομέρειες σημαντικά περιστατικά από κάθε αποστολή, ενώ συνδυάζει τις αφηγήσεις του αυτές με αναφορές στην προσωπική του ζωή και σε κομβικά για εκείνον γεγονότα όπως η γέννηση του γιου του, Δημήτρη, στο Λονδίνο.

Ο Γιάννης Μπεχράκης με άμεσο και ειλικρινή τρόπο περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο φωτογραφίζει σε συνθήκες πολέμου, τις δυσκολίες και την προσαρμογή που απαιτούν από τον φωτορεπόρτερ για να κάνει σωστά τη δουλειά του, ενώ αναπτύσσει και τον προσωπικό ηθικό κώδικα που ακολουθεί σε ότι αφορά τη δουλειά του ως πολεμικός ανταποκριτής. Μοιράζεται στην κάμερα κάποια από τα συναισθήματα και εξηγεί τις ψυχολογικές επιπτώσεις της δουλειάς του, την επίδραση δηλαδή που έχουν τα γεγονότα που καλύπτει και βιώνει στις αποστολές ως ανταποκριτής στην προσωπική του ζωή και την πρόκληση να επανέλθει σε μια
“κανονικότητα” επιστρέφοντας από μια αποστολή σε εμπόλεμη ζώνη. Σε αυτό το πλαίσιο εξηγεί τη συνειδητοποίηση ότι τελικά ζει δύο ζωές, η δεύτερη μάλιστα θεωρεί ότι πρόκειται για μια ζωή που μόνο οι συνάδελφοί του μπορούν να καταλάβουν. Η εκπομπή περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό από τις πολυπληθείς αποστολές του Γιάννη Μπεχράκη ανά τον κόσμο, αλλά και μια τρυφερή σκηνή με την κόρη του Ρεβέκκα.

Κάμερα-σκηνοθεσία: Γιώργος Σκευάς

Παραγωγοί: Λάκης Παπαστάθης, Τάκης Χατζόπουλος

Ημερομηνία πρώτης τηλεοπτικής προβολής: 3 Δεκεμβρίου 2009

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS