Γιάννης Νεγρεπόντης – 22 Σεπτεμβρίου 1991

Με αφορμή την επέτειο θανάτου του συγγραφέα και ποιητή Γιάννη Νεγρεπόντη (22 Σεπτεμβρίου 1991) που έγινε ευρύτερα γνωστός και αγαπητός με τα τραγούδια του “Το ακορντεόν” και “Τρίτος Παγκόσμιος”, μελοποιημένα από τον Μάνο Λοΐζο, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει από το αρχείο της Ραδιοφωνίας την εκπομπή:

Ο ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Τραγούδια σε ποίηση Γιάννη Νεγρεπόντη

(audio)
Νέο

Εκπομπή του 1983 στην οποία αυτοπαρουσιάζεται ο συγγραφέας και ποιητής Γιάννης Νεγρεπόντης (γεν.1930- θαν. 1991). Προέρχεται από τη ραδιοφωνική σειρά «Ο στιχουργός της εβδομάδας» που μεταδιδόταν από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα που ολοκληρώθηκε σε 4 συνέχειες, στο οποίο ο Γιάννης Νεγρεπόντης μιλάει για τη δουλειά του και αφηγείται στιγμές από τη συνεργασία του με Έλληνες συνθέτες που μελοποίησαν τα τραγούδια του. Σε αυτή την πρώτη εκπομπή ο Γιάννης Νεγρεπόντης αναλύει τις έννοιες «στιχουργός» και «ποιητής» και ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται. Ξεκινώντας να γράφει σε νεαρή ηλικία, αναφέρεται στους λόγους που τον ώθησαν να ασχοληθεί με την ποίηση, κάνοντας λόγο για τις φόρμες τις οποίες ακολούθησε. Μιλάει επίσης, για την επιρροή που άσκησε στα γραπτά του το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Καθώς η πρώτη του δοκιμή σε μορφή τραγουδιού ήταν το «Τρίτος Παγκόσμιος» που μελοποίησε ο Μάνος Λοΐζος αλλά κυκλοφόρησε το 1974, αφηγείται τη γνωριμία του με τον συνθέτη και τη μεταξύ τους συνεργασία. Εξηγεί ακόμη, την αφετηρία της έμπνευσής του για το τραγούδι «Τ’ ακορντεόν»-1974 (στιχ. Γ. Νεγρεπόντης, μουσ. Μάνος Λοΐζος) που τόσο αγαπήθηκε από τον κόσμο σφραγίζοντας μια ολόκληρη εποχή πολιτικών και κοινωνικών αγώνων. Τέλος, αναφέρεται στο τραγούδι «Προσευχή» από το άλμπουμ «Τα νέγρικα» -1975 και στις συνθήκες που το δημιούργησαν.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται τα τραγούδια Ρέκβιεμ-1973 (στιχ. Γιάννης Νεγρεπόντης, μουσ. Λουκιανός Κηλαηδόνης), «Τρίτος Παγκόσμιος» (με τον Β.Παπακωνσταντίνου), «Τ’ ακορντεόν» (με τον Μάνο Λοΐζο), «Προσευχή» (με την Μ. Φαραντούρη).

Η εκπομπή μεταδόθηκε από το Β΄ Πρόγραμμα στις 11 Ιουλίου 1983.

Παραγωγή: Έφη Πουλοπούλου

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS