Γιάννης Ρίτσος – 11 Νοεμβρίου 1990

30 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο του σπουδαίου ποιητή του «Επιτάφιου», της «Ρωμιοσύνης», της «Σονάτας του σεληνόφωτος» αλλά και τόσων άλλων σημαντικών έργων, Γιάννη Ρίτσου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 11 Νοεμβρίου 1990.

Τιμώντας τη μνήμη του το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαρωνίτη (παραγωγής 1997), το οποίο εστιάζει σε μια λιγότερο γνωστή πτυχή του Γιάννη Ρίτσου, εκείνη του θεατρικού συγγραφέα.

Το πρώτο-μονόπρακτο-έργο που συνέγραψε ο Ρίτσος παρουσιάστηκε από το Θέατρο του Βουνού στην Κοζάνη κατά τη διάρκεια της Κατοχής και πήρε την τελική του μορφή το 1958 με τον τίτλο «Πέρα από τον ίσκιο των κυπαρισσιών». Αυτό μαζί με τα έργα «Μια γυναίκα πλάι στη θάλασσα», «Τα ραβδιά των τυφλών» και «Ο λόφος με το συντριβάνι» αποτελούν τα τέσσερα σωζόμενα αμιγώς θεατρικά έργα του Γιάννη Ρίτσου τα οποία παίχθηκαν αρχικά εκτός Ελλάδας-ήδη από τη δεκαετία του ’50-και από τη δεκαετία του 1970 και στην Ελλάδα. Σε αυτά προστίθενται ασφαλώς και οι δραματικοί μονόλογοι, όπως η «Ισμήνη», η «Περσεφόνη», ο «Φιλοκτήτης», ο «Ορέστης» κ.ά. που περιλαμβάνονται στις ποιητικές του συλλογές.

Ο ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ

Ντοκιμαντέρ για το θεατρικό έργο του ποιητή Γιάννη Ρίτσου. ‘Ανθρωποι του θεάτρου μιλούν για αυτήν την λιγότερο γνωστή πλευρά του Γιάννη Ρίτσου. Οι σκηνοθέτες Μίνως Βολανάκης, Νικηφόρος Παπανδρέου, Μίμης Κουγιουμτζής, Δημήτρης Κωτσής, Πέπη Οικονομοπούλου και Σταμάτης Χονδρογιάννης, μιλούν για τις θεατρικές παραγωγές των έργων του Ρίτσου. Οι ηθοποιοί Ασπασία Παπαθανασίου, Νίκη Τριανταφυλλίδη, Εύα Κοταμανίδου, Ρένη Πιττακή, Κώστας Παμπικίδης, Νίκος Αϊβαλής, Ειρήνη Ιγγλέση, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος και Έφη Σταμούλη δίνουν την προσωπική τους ματιά για τα έργα που έχουν ερμηνεύσει, όπως οι δραματικοί μονόλογοι «Ισμήνη», «Περσεφόνη», «Φιλοκτήτης», «Ορέστης», «Φαίδρα» και η «Σονάτα του σεληνόφωτος», που περιλαμβάνονται στη συλλογή «Τέταρτη Διάσταση», καθώς και τα αμιγώς θεατρικά έργα  «Ο λόφος με το συντριβάνι» (1959) και «Τα ραβδιά των τυφλών» (1959).

Το θεατρικό έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή αναδεικνύουν επίσης η Χρύσα Προκοπάκη, ερευνήτρια του έργου του Ρίτσου και οι κριτικοί θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, Λέανδρος Πολενάκης και Ηρακλής Λογοθέτης. Θίγονται θέματα που άπτονται του έργου του Γιάννη Ρίτσου όπως η μνήμη, ο χώρος της δράσης των θεατρικών μονολόγων, τα μυθολογικά πρόσωπα, καθώς και η ανοιχτή συζήτηση κατά πόσο τα κείμενα των μονολόγων της «Τέταρτης Διάστασης» ανήκουν στην ποίηση ή το θέατρο. Παρεμβάλλονται κατά τη διάρκεια της εκπομπής πλάνα από τους θεατρικούς μονολόγους «Χρυσόθεμις», «Το νεκρό σπίτι», «Ορέστης», «Ελένη», «Φαίδρα»-από την «Τέταρτη διάσταση»-καθώς και από τον «Επιτάφιο» και πλάνα από την θεατρική παράσταση του έργου «Τα ραβδιά των τυφλών» (περίοδος 1995-1996). Ο ποιητής και φίλος του Γιάννη Ρίτσου, Μανώλης Τσακίρης, μας ξεναγεί στον γενέθλιο τόπο του ποιητή, τη Μονεμβασιά και το σπίτι του ποιητή.

Παραγωγή: 1997

Σενάριο-σκηνοθεσία:

Λευτέρης Χαρωνίτης

Ημερομηνία προβολής: 23/3/1997

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS