Γιάννης Σπάθας – 6 Ιουλίου 2019

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο του μουσικού και κιθαρίστα, Γιάννη Σπάθα, στις 6 Ιουλίου 2019, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή:

SOCRATES – ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

(video)

Η εκπομπή καταγράφει τη συναυλία των Socrates drank the conium στο Λυκαβηττό, μετά την επανένωσή τους στις 23 Ιουνίου 1999. Τα μέλη των Socrates, Γιάννης Σπάθας (κιθάρα), Αντώνης Τουρκογιώργης (φωνητικά, μπάσο) και ο Γιώργος Τρανταλίδης (κρουστά) μαζί με τους μουσικούς Δημήτρη Μπέλλο (πλήκτρα), Μαρκέλλα Παναγιώτου(φωνητικά) και Νίκο Κουρουπάκη(φωνητικά) έδωσαν μια εξαιρετική συναυλία σε ένα κοινό αποτελούμενο τόσο από τους παλαιότερους θαυμαστές τους, όσο και από νεολαία.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής τα μέλη του συγκροτήματος μιλούν για τη μουσική, το  rock ‘n’ roll, τις μουσικές επιρροές τους, τον Jimi Hendrix, τους Cream, τις πρώτες συναυλίες εν μέσω της δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Όλοι τους συμφωνούν ότι ως συγκρότημα, αλλά και ατομικά, δεν είχαν πολιτικοποιηθεί με κάποιο ιδιαίτερο, ωστόσο ένιωθαν διαρκώς την πνιγερή ατμόσφαιρα που επέβαλλε το καθεστώς. Μάλιστα ο Τουρκογιώργης περιγράφει πώς η προτροπή του στο κοινό μιας συναυλίας τους στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο στη Θεσσαλονίκη να “σπάσει” το στάδιο, μετά από συνεχόμενες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τον οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα από όπου σώθηκε μετά από παρέμβαση της Δήμητρας Γαλάνη.

Τα μέλη του συγκροτήματος περιγράφουν τις εξορμήσεις τους στο εξωτερικό, το 1970 στην Ολλανδία, το 1973 στο Παρίσι και τη συνεργασία με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, που οδήγησε στην ηχογράφηση του δίσκου “Phos” με παραγωγό τον ίδιο, το 1976 στο Λονδίνο. Περιγράφουν επίσης την πολυπόθητη υπογραφή συμβολαίου με την Virgin το 1983, ως επίτευξη ενός καλλιτεχνικού ονείρου του συγκροτήματος, την περιοδεία σε 23 πόλεις σε Αγγλία, Ουαλία και Σκωτία, με αποκορύφωμα την εμφάνισή τους στο Hammersmith Odeon του Λονδίνου, στις 14 & 15 Απριλίου 1983, ως support στους UFO, αλλά και την απόφασή τους τελικά να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρουσιάζονται αποσπάσματα από τη συναυλία με γνωστά τραγούδια του συγκροτήματος όπως Starvation, Living in a hot town, Queen of the universe, Mountains, Death is gonna die, Stray dogs και For every clown. Επίσης περιλαμβάνονται πλάνα από τα μέλη του κοινού που παρακολούθησε τη συναυλία, νεαροί αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία, οι οποίοι μιλούν για το συγκρότημα, την ιστορία του και τα στοιχεία που το καθιστούν ξεχωριστό για την ελληνική ροκ σκηνή.

Έτος παραγωγής: 2000

Σκηνοθεσία: Μάνος Γεράνης

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS