Γιάννης Βογιατζής – 15 Μαΐου 2023

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του τραγουδιστή Γιάννη Βογιατζή στις 15/ 3/2023.  Γεννημένος το 1934 ο Βογιατζής υπήρξε από τις πιο αγαπημένες φωνές της γενιάς του. Η καριέρα του εκτοξεύθηκε κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960, ενώ τραγούδησε για το θέατρο, τον κινηματογράφο και το ραδιόφωνο. Το 1962 τραγούδησε την “Όμορφη Πόλη” στο Θέατρο Πάρκ της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στην ομώνυμη παράσταση. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Βογιατζής κέρδισε δύο φορές το πρώτο Βραβείο του Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού Θεσσαλονίκης (1963, 1970). Είναι επίσης γνωστό πως τραγούδησε τον Ύμνο του Παναθηναϊκού καθώς αποτελούσε και ο ίδιος μεγάλο θαυμαστή της ομάδας.

To Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει επεισόδιο της σειράς «Θυμάσαι;» στη μνήμη του σπουδαίου τραγουδιστή.

ΘΥΜΑΣΑΙ;

Πρόκειται για μουσική εκπομπή που παρουσιάζει σύντομα αφιερώματα σε τραγουδιστές του ελληνικού πενταγράμμου. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, παραγωγής του 1989, προβάλλεται αφιέρωμα στον Γιάννη Βογιατζή.

Αρχικά ο παρουδιαστής Νίκος Ηλιόπουλος δίνει πληροφορίες για την καριέρα του τραγουδιστή, αναφέροντας τα βραβεία, τις επιτυχίες, τις εμφανίσεις του στον κινηματογράφο και το ρόλο του ως ηθοποιός σε μερικές ταινίες. Προβάλλονται φωτογραφίες από εμφανίσεις και συνεργασίες του Βογιατζή, αφίσες της εποχής και εξώφυλλα δίσκων του Βογιατζή, ενώ βλέπουμε τον τραγουδιστή να ακούει μουσική στο σπίτι του και να φτιάχνει καφέ. Ο Βογιατζής θυμάται καλές και κακές στιγμές της καριέρας του, ενώ μιλά για την πρώτη βραδιά που τραγούδησε, δεν πληρώθηκε και γύρισε με τα πόδια στο σπίτι του από την Καστέλα στο Παγκράτι. Στη συνέχεια μνημονεύει τους Αλέκο Λιδορίκη καιΓιάννη Σπάρτακο, δημιουργούς της επιτυχίας «Εσένα» που κέρδισε το 3ο βραβείο στο 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού του 1959. Προβάλλονται πλάνα από την ταινία του 1966 “Ραντεβού στον Αέρα” .Τέλος, ο Ηλιόπουλος κλείνει το αφιέρωμα με αναφορές στην τρέχουσα κατάσταση του τραγουδιστή, ενώ προβάλλονται πλάνα με τον ίδιο να περιδιαβαίνει στη γειτονιά του, το Φάληρο.

Σκηνοθεσία: Νίκος Φραγκάκης

Έρευνα, αρχείο και παρουσίαση: Νίκος Ηλιόπουλος

Κείμενα- επιμέλεια: Γιώργος Φραντζεσκάκης

Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Ρούσσος

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS