Γιάννης Βογιατζής – 15 Μαϊου 2023

Έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 15 Μαΐου ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής σε ηλικία 89 ετών.  Γεννημένος το 1934 ο Βογιατζής υπήρξε από τις πιο αγαπημένες φωνές της γενιάς του. Η καριέρα του εκτοξεύθηκε κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960, ενώ τραγούδησε για το θέατρο, τον κινηματογράφο και το ραδιόφωνο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Βογιατζής κέρδισε δύο φορές το πρώτο Βραβείο του Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού Θεσσαλονίκης (1963, 1970). Είναι επίσης γνωστό πως τραγούδησε τον Ύμνο του Παναθηναϊκού καθώς αποτελούσε και ο ίδιος μεγάλο θαυμαστή της ομάδας.

To Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει απόσπασμα από την εκπομπή «Το καλλιτεχνικό καφενείο», παραγωγής 1985 στην οποία είχε εμφανιστεί ο σπουδαίος ερμηνευτής μαζί με τη Τζένη Βάνου.

ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ


Το «Καλλιτεχνικό Καφενείο» είναι σειρά ψυχαγωγικών εκπομπών που αναπαριστά την ατμόσφαιρα ενός ελληνικού καφενείου με παρουσιαστές τον ηθοποιό Βασίλη Τσιβιλίκα, τον συνθέτη και μαέστρο Μίμη Πλέσσα και τον σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη και καλεσμένους από τον καλλιτεχνικό χώρο.  Προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1986 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 1988.

Το συγκεκριμένο απόσπασμα προέρχεται από την πρεμιέρα της εκπομπής στην ΕΡΤ στις 4/1/1986 .Η Τζένη Βάνου και ο Γιάννης Βογιατζής, παρέα με τον Μίμη Πλέσσα, θυμούνται τα πρώτα τους βήματα στο τραγούδι, σημαντικούς σταθμούς της καριέρας τους κι ερμηνεύουν τραγούδια τους που αγαπήθηκαν πολύ από τον κόσμο.

Ο Βογιατζής θυμάται πώς ξεκίνησε στο τραγούδι αλλά και το πρώτο του δισκογραφημένο τραγούδι “Εσένα” σε μουσική Γιάννη Σπάρτακου και στίχους Αλέκου Λιδωρίκη, που απέσπασε το 3ο βραβείο στο Φεστιβάλ Ελληνικού τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια ο Βογιατζής εκφράζει τη γνώμη του σχετικά με τους στίχους παλαιότερων και νεότερων τραγουδιών, αναδεικνύοντας τη σημασία τους για το τραγούδι. Οι δύο τραγουδιστές αναπολούν ακόμη στιγμές από τη συνεργασία τους.

Τέλος, συνοδεία του Μίμη Πλέσσα στο πιάνο οι Βογιατζής και Βάνου ερμηνεύουν σπουδαία τραγούδια τους, όπως τα «Ποια μάτια σε κοιτάζουνε», «Πέρασε ήλιε» , «Μη μου πεις τίποτα», «Θέλω κοντά σου να μείνω» και «Η Πρώτη μας νύχτα».

Παρουσίαση: Βασίλης Τσιβιλίκας, Μίμης Πλέσσας, Κώστας Φέρρης

Τηλεσκηνοθεσία: Νέστορας Παβέλλας

Επιμέλεια κειμένων: Βασίλης Τσιβιλίκας

Σκηνογραφία: Τάσος Ζωγράφος

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS