Γιώργος Αμαραντίδης – 2 Φεβρουαρίου 2013

Φέτος συμπληρώνονται έξι χρόνια από το θάνατο του Πόντιου λυράρη Γιώργου Αμαραντίδη, στις 2 Φεβρουαρίου 2013. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΗΣ

(video)

Νέο

Στον Πόντιο λυράρη Γιώργο Αμαραντίδη είναι αφιερωμένη εκπομπή. Ο ίδιος μιλά για τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο Καπνοχώρι Κοζάζης, όπου γεννήθηκε το 1944, όπως και για τους γονείς του, που κατάγονταν από την περιοχή Ματσούκας του Πόντου. Αποκαλύπτει πώς αγάπησε την ποντιακή λύρα από τον πατέρα του και πώς έκανε τους πρώτους πειραματισμούς του στα εφηβικά του χρόνια. «Όταν πήγαιναν οι γονείς μου στα χωράφια εγώ έβρισκα την ευκαιρία, έπαιρνα τον κεμεντζέ και προσπαθούσα. Είμαι αυτοδίδακτος. Όταν έφτασα 15 χρονών άρχισα να γίνομαι γνωστός στα γύρω χρονιά. Με έπαιρναν οι γέροι στις παρέες, στους γάμους. Από αυτούς έμαθα την παράδοση, τους στίχους», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Αμαραντίδης μιλά επίσης για τη συνεργασία του με τη Δόρα Στράτου, που ξεκίνησε το 1973, για τα 11 χρόνια που δούλεψαν μαζί στο θέατρο της, αλλά και για τις περιοδείες τους σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Αναφέρεται επίσης στη συνεργασία του με τη Δόμνα Σαμίου, από την οποία, όπως παραδέχεται, έχει μάθει πολλά για την παράδοση. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής επισκέπτεται την Εύξεινο Λέσχη Κοζάνης και άλλα μέρη που αγάπησε και συνδέθηκε μαζί τους, ενώ παίζει κεμεντζέ και τραγουδάει. Στην εκπομπή ψάλλει ο πρωτοψάλτης της Παναγίας Σουμελά Βασίλειος Φωτειάδης και χορεύουν ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης και ο Γιώργος Σπινθηρόπουλος.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Μιχάλης Μούζας

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS