Γιώργος Μιχαηλίδης – 21 Οκτωβρίου 2018

Συμπληρώνονται φέτος 5 χρόνια από το θάνατο του σημαντικού σκηνοθέτη Γιώργου Μιχαηλίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 21 Οκτωβρίου 2018. Ο Γιώργος Μιχαηλίδης γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία Αττικής το 1938. Ξεκίνησε σπουδές στην αρχιτεκτονική σχολή στο Γκρατς της Αυστρίας, χωρίς να τις ολοκληρώσει ποτέ μιας και επέστρεψε στην Ελλάδα για να παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ασχολήθηκε με την σκηνοθεσία τόσο στο θέατρο όσο και στην τηλεόραση. Το φθινόπωρο του 1965 ίδρυσε το Θέατρο Νέας Ιωνίας και την άνοιξη του 1972 ίδρυσε το πρώτο Ανοιχτό θέατρο στην Κυψέλη το οποίο έκλεισε στο τέλος του 1975. Τον Οκτώβριο του 1984 ξεκίνησε τη λειτουργία του το δέυτερο Ανοιχτό Θέατρο στου Γκύζη.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η παρουσία του στην τηλεόραση. Ο Γιώργος Μιχαηλίδης σκηνοθέτησε εμβληματικές σειρές της ΕΡΤ τη δεκαετία του 1970 και του 1980, όπως το θρυλικό πια ”Συμβολαιογράφο” παραγωγής 1979 με τους Γιάννη Φέρτη, Μιμή Ντενίση, Γιάννη Διαμαντόπουλο, κ.ά. Ακόμη σκηνοθέτησε τις σειρές: ”Οι Άθλιοι των Αθηνών” (1980), ”Τα Λαυρεωτικά” (1982), ”Η Κάθοδος” (1983), ”Παγίδα” (1986), κ.ά.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα επεισόδιο της εκπομπής ”Το Σήριαλ των Σήριαλ” παραγωγής 1992, αφιερωμένο στην σειρά μυθοπλασίας της ΕΡΤ ”Τα Λαυρεωτικά”.

ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤΩΝ ΣΗΡΙΑΛ
ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΑ

”Το Σήριαλ των σήριαλ” είναι μια σειρά εκπομπών της δημοσιογράφου Ρένας Θεολογίδου που κάνει αναδρομή στα ελληνικά σίριαλ που προβλήθηκαν από την ΕΡΤ και την ΥΕΝΕΔ/ΕΡΤ-2, από το 1970 έως τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Το εικοστό δεύτερο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στην πρώτη τηλεοπτική σειρά της νέας περιόδου της ΕΡΤ, μετά την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981, ”Τα Λαυρεωτικά”. Η συγκεκριμένη σειρά προβλήθηκε από την ΕΡΤ το 1982 σε σενάριο-σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη. Η σειρά εξιστορεί το ζήτημα της εκμετάλλευσης των μεταλλείων του Λαυρίου που απασχόλησε την ελληνική κοινή γνώμη την περίοδο 1869-1875 και τη μεγάλη εργατική απεργία που ξέσπασε αργότερα. Καλεσμένη της εκπομπής η τηλεκριτικός Μαίρη Πρωτογήρου, μιλά για τη μεγάλη ανυπομονησία με την οποία περίμενε το τηλεοπτικό κοινό την νέα σειρά και την απογοήτευσή του όταν διαπίστωσε ότι δεν ήταν στο πνεύμα των σειρών που είχε συνηθίσει ως τότε.

Ακόμη στην εκπομπή μιλά και ο Γιώργος Μιχαηλίδης, σκηνοθέτης των ”Λαυρεωτικών”. Ο σκηνοθέτης περιγράφει τις πρώτες μέρες του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και κυρίως την Αλλαγή που επιχειρήθηκε στην ΕΡΤ, περιγράφει το πώς έκανε την πρόταση για την δημιουργία της σειράς και θυμάται στιγμιότυπα από τα δύσκολα γυρίσματα. Τέλος η Ρένα Θεολογίδου κάνει μια αποτίμηση της σειράς και θεωρεί ότι αδικήθηκε λόγω της εποχής που προβλήθηκε.

Κατά την διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα από την σειρά ”Λαυρεωτικά”, στην οποία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Βασίλης Διαμαντόπουλος, Σταύρος Ξενίδης, Βύρων Πάλλης, Κώστας Αρζόγλου, Δημήτρης Τζουμάκης, Έρση Μαλικένζου, Χρήστος Καλαβρούζος, Αφροδίτη Γρηγοριάδου, κ.ά. Η σειρά ολοκληρώθηκε σε 13 επεισόδια, το σενάριο και η σκηνοθεσία ήταν του Γιώργου Μιχαηλίδη.

Έτος παραγωγής: 1982
Κείμενα-παρουσίαση: Ρένα Θεολογίδου
Έρευνα-συντονισμός: Ντέπυ Γκολεμά
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Κούρτης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS