Γιώργος Μουζάκης – 27 Αυγούστου 2005

Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από το θάνατο του συνθέτη, διευθυντή ορχήστρας και βιρτουόζου τρομπετίστα Γιώργου Μουζάκη, στις 27 Αυγούστου 2005. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΖΑΚΗΣ
(video)

Ο Γιώργος Μουζάκης σφράγισε με τα τραγούδια του τη χρυσή εποχή της μουσικής της ελληνικής επιθεώρησης τις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70. Έχει γράψει μουσική για περίπου 2.500 τραγούδια, 223 επιθεωρήσεις, 50 μουσικές κωμωδίες και 50 ταινίες. Για τις μοναδικές στιγμές που έζησε στην πολύχρονη καριέρα του, αλλά και για το σημερινό τραγούδι μιλά στον Άρη Σκιαδόπουλο. Θυμάται πώς έμαθε να παίζει τρομπέτα και τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, όταν σε ηλικία 12 ετών έγραφε τραγούδια, τα οποία αναγκάζονταν να πουλήσει γιατί δεν είχε να φάει, με αποτέλεσμα να τα οικειοποιούνται άλλοι. Μιλά επίσης για το ξεκίνημα της καριέρας του, παίζοντας τρομπέτα σε παραστάσεις Καραγκιόζη, αλλά και για την επιθεώρηση, όπου έγραψε μεγάλη ιστορία, ενώ αποκαλύπτει ότι το παράπονο του είναι που πήρε σύνταξη ως ανειδίκευτος εργάτης.

Ο Γιώργος Μουζάκης αναφέρεται επίσης στην παράσταση «Βίρα τις άγκυρες», που σφράγισε το ξεκίνημα του στην επιθεώρηση, στα νυχτερινά κέντρα όπου εργάστηκε επίσης, όπως και στη συνεργασία του με τη Νάνα Μούσχουρη, τη Τζένη Βάνου και άλλους μεγάλους καλλιτέχνες. Θυμάται τέλος με συγκίνηση τη μοναδική φορά που τον είδε η μητέρα του στο θέατρο να διευθύνει την ορχήστρα, η οποία έπαιζε το τραγούδι «Μαρία», που είχε γράψει για εκείνην.

Ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος και ο Σταμάτης Κραουνάκης μιλούν για τον Γιώργο Μουζάκη και μας θυμίζουν παλιές, αξέχαστες μελωδίες του.

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κακαβιάς
Έτος παραγωγής: 1999

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS