Γιώργος Σεφέρης – 20 Σεπτεμβρίου 1971

Σαν σήμερα, 20 Σεπτέμβρη, συμπληρώνονται πενήντα δυο χρόνια από το θάνατο  του μεγάλου ποιητή, μεταφραστή και διπλωμάτη, Γιώργου Σεφέρη, του πρώτου Έλληνα που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας. Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ επεισόδιο από τις «Εκπομπές που αγάπησα» (1994) του Φρέντυ Γερμανού, αφιερωμένο στον Σεφέρη.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ: Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΟΜΠΕΛ
(video)

Πρόκειται για σειρά εκπομπών στην οποία ο δημοσιογράφος Φρέντυ Γερμανός, συμπληρώνοντας πορεία 25 χρόνων στην ελληνική τηλεόραση, παρουσιάζει μια ανθολογία από τις παλαιότερες εκπομπές του.

Το επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον Γιώργο Σεφέρη, μέσα από την επαναπροβολή του παλαιότερου αφιερώματος της σειράς «Πρώτη σελίδα» (1981) στη ζωή και το έργο του. Ξεκινά με την απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας (1963) στον ποιητή και κάνοντας μια αναδρομή εξιστορεί τα κυριότερα γεγονότα σταθμούς της ζωής του. Η γυναίκα του Μαρώ Σεφέρη, μιλά για το βραβείο Νόμπελ, για την αντιμετώπιση της διάκρισης από τον ίδιο αλλά και τη γενικότερη στάση των Ελλήνων, και στη συνέχεια μιλά για τη γνωριμία τους, τις μέρες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το γάμο τους, τη μετάβασή τους στην Κρήτη, την αναχώρησή τους για τη Μέση Ανατολή. Ο ποιητής Νίκος Καρύδης, ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαββίδης, ο πεζογράφος Θανάσης Πετσαλής, ο ζωγράφος Σπύρος Βασιλείου και ο πρέσβης Αλέξανδρος Ξύδης σκιαγραφούν το πορτρέτο του σπουδαίου ποιητή.

Η εκπομπή πλαισιώνεται από πλούσιο αρχειακό υλικό που καλύπτει τα κυριότερα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως τα Ιουλιανά του 1965 και την εισβολή στην Κύπρο, πλάνα από το σπίτι του Σεφέρη στην οδό Άγρας μετά την ανακοίνωση του βραβείου Νόμπελ στις 23 Οκτωβρίου του 1963, από την τελετή απονομής του βραβείου στις 10 Δεκεμβρίου 1963 στην Στοκχόλμη, καθώς και φωτογραφικό υλικό και δημοσιεύματα τύπου, μέχρι και την κηδεία του στις 21 Σεπτεμβρίου 1971.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται αποσπάσματα από τα έργα του Σεφέρη «Γυμνοπαιδίες», «Ημερολόγιο», «Με τον τρόπο του Γ.Σ.», αφήγηση της αδελφής του Σεφέρη Ιωάννας Τσάτσου, γράμματα του ίδιου του ποιητή, αποσπάσματα από το ημερολόγιό του, και τέλος ακούγεται ο ίδιος ο ποιητής να διαβάζει τη δήλωση του κατά της Δικτατορίας.

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Στέλιος Ράλλης
Παρουσίαση: Φρέντυ Γερμανός
Μουσική Τίτλων: Λουκιανός Κηλαηδόνης
Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Κατωτάκη

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS