Γιώτα Γιάννα- 5 Ιουλίου 2023

Έφυγε σήμερα από τη ζωή η Γιώτα Γιάννα, η ξεχωριστή «τραγουδίστρια με τη φυσαρμόνικα». Η αντισυμβατική ερμηνεύτρια με το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό στυλ, η «Ελληνίδα Τζάνις Τζόπλιν», όπως έχει χαρακτηριστεί, ξεκίνησε παίζοντας φυσαρμόνικα δίπλα στη Σοφία Βέμπο. Για περισσότερα από εξήντα χρόνια είχε παρουσία στα ελληνικά μουσικά δρώμενα, σε μουσικές σκηνές και κέντρα της Αθήνας, τραγουδώντας με μεγάλα ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας.

Τον Ιούλιο του 2019 η  «Αυλή των Χρωμάτων» και η Αθηνά Καμπάκογλου είχαν φιλοξενήσει την μοναδική ερμηνεύτρια σε ένα μουσικό αφιέρωμα στην καλλιτεχνική της διαδρομή.

ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΓΙΩΤΑ ΓΙΑΝΝΑ

Η «Αυλή των Χρωμάτων» με την Αθηνά Καμπάκογλου φιλοξενεί τη μοναδική Γιώτα Γιάννα, την αντισυμβατική ερμηνεύτρια με την φυσαρμόνικα, με την ξεχωριστή καλλιτεχνική διαδρομή, μια «Πασιονάρια», όπως χαρακτηριστικά είχε πει για εκείνην ο Μάνος Χατζιδάκις.

Η Γιώτα Γιάννα αναδείχτηκε και καθιερώθηκε στην underground λαϊκή σκηνή της Αθήνας και δεν εντάχτηκε ποτέ στο κατεστημένο των δισκογραφικών εταιρειών, κατάφερε όμως να κερδίσει την εκτίμηση και το θαυμασμό των συναδέλφων της και να αποκτήσει ένα φανατικό κοινό, που την ακολουθεί πιστά εδώ και δεκαετίες.

Καλεσμένοι της εκπομπής είναι ο  συγγραφέας και εκδότης Γιώργος Χρονάς, ο οποίος  έχει καταγράψει στο βιβλίο του το μονόπρακτο της ζωής της και ο κινηματογραφιστής και δημοσιογράφος Αντώνης Μποσκοΐτης, ο οποίος στο παρελθόν έχει σκηνοθετήσει το βίο της, με πρωταγωνίστρια τη Σωτηρία Λεονάρδου, οι οποίοι μιλούν για τη γνωριμία τους μαζί της. Η Ηρώ Σαΐα, ο Ζαχαρίας Καρούνης και η Ερασμία Μάνου τραγουδούν και της αφιερώνουν τα τραγούδια που και η ίδια έχει ερμηνεύσει στη μακρά διαδρομή της καριέρας της. Η ίδια η Γιώτα Γιάννα μας καταπλήσσει για ακόμα μία φορά με τις ερμηνείες της και το πάθος για ζωή και καλλιτεχνική δημιουργία.

Παίζουν οι μουσικοί: Θανάσης Βασιλάς (μπουζούκι), Παντελής Ντζιάλας (κιθάρα) και Αντώνης Τζίκας (κοντραμπάσο). Ακούγονται τα εξής τραγούδια: «Σε ποιο βουνό», «Σε ένα βράχο φαγωμένο», «Πάρε πια το δρόμο σου», «Με βρήκε το ξημέρωμα στους δρόμους», «Επίσημη αγαπημένη», «Συ μου χάραξες πορεία», «Μάνα μου Ελλάς», «Σαν απόκληρος γυρίζω», «Αχάριστη», «Ορχηστρικό-Παολα», «Αυτήν την ώρα», «Τα μεθύσια», «Αγάπησα τη νύχτα», «Λάβαρα και ραβασάκια», «¨Έξω φυσάει και βρέχει».

Παραγωγή: 2019

Σκηνοθεσία:

Χρήστος Φασσοής

Παρουσίαση-αρχισυνταξία:

Αθηνά Καμπάκογλου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS