Γρηγόρης Αυξεντίου – 3 Μαρτίου 1957

Στις 3 Μαρτίου 1957 ο Κύπριος αγωνιστής και υπαρχηγός της ΕΟΚΑ Γρηγόρης Αυξεντίου θυσιάστηκε στο βωμό της ελευθερίας. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, σας προτείνει το ντοκιμαντέρ του ΡΙΚ:

ΕΟΚΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΡΥΛΟΣ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΙΕΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ
(video)
Νέο

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στη ζωή και στη δράση του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου, που γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1928 στο χωριό Λύση της Αμμοχώστου. Στην εκπομπή μιλούν άνθρωποι που τον έζησαν από κοντά, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της ζωής του και περιστατικά από την αντιστασιακή του δράση.

Γίνεται αναφορά στα παιδικά και νεανικά του χρόνια, αλλά και σε στοιχεία του χαρακτήρα του, που τον έκαναν να ξεχωρίσει από πολύ μικρός. «Είχε μέσα του έντονη την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης. Του άρεσε η επαφή με τους γεωργούς, με τους αγρότες, τους εργάτες και έπιανε κουβέντα μαζί τους. Ρωτούσε για τα βάσανα τους, για τα προβλήματα τους, για τη ζωή τους κι αυτό ακριβώς φανέρωνε την έννοια της δικαιοσύνης που είχε μέσα του», αναφέρει χαρακτηριστικά ο φιλόλογος και φίλος του Γιώργος Λυσιώτης. Η αδελφή του Χρυσταλλού Α. Σουρούλα αποκαλύπτει ότι το μεγάλο του όνειρο να γίνει φιλόλογος τον οδήγησε στην Αθήνα, τα οικονομικά όμως της οικογένειας δεν το επέτρεπαν κι έτσι γράφτηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών. Αφού υπηρέτησε για λίγους μήνες στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, επέστρεψε στην Κύπρο το 1952.

Ο ένοπλος αγώνας αρχίζει την 1η Απριλίου 1955 και ο Γρηγόρης Αυξεντίου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ως υπαρχηγός της ΕΟΚΑ. Συναγωνιστές του, μιλούν στην εκπομπή για την αντιστασιακή του δράση, αποκαλύπτουν άγνωστα περιστατικά από την εποχή εκείνη, όπως και τις τελευταίες του στιγμές, πριν τον κάψουν ζωντανό Άγγλοι στρατιώτες, στο κρησφύγετο του κοντά στο μοναστήρι του Μαχαιρά, στις 3 Μαρτίου 1957. Για πρώτη φορά μιλά στην εκπομπή η σύζυγός του Βασιλική, με την οποία παντρεύτηκε κρυφά κατά τη διάρκεια του αντιστασιακού του αγώνα, στις 10 Ιουνίου 1955.

Κείμενο-αφήγηση: Σπύρος Κέττηρος
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Κωνσταντινίδης
Παραγωγή: ΡΙΚ, 1995

Η ανάρτηση του προγράμματος εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής αρχειακού υλικού μεταξύ των Αρχείων του ΡΙΚ και της ΕΡΤ.

Δείτε περισσότερα εδώ: ΑΡΧΕΙΑ ΕΡΤ – ΡΙΚ

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS