Γρηγόρης Γρηγορίου – 4 Σεπτεμβρίου 2005

Σαν σήμερα, στις 4 Σεπτεμβρίου 2005, έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Γρηγορίου. Ο Γρηγόρης Γρηγορίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919 και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά την περίοδο της κατοχής, έλαβε μέρος στη μάχη της Κρήτης, συνελήφθη από τους Γερμανούς, δραπέτευσε και έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις τάξεις του ΕΑΜ.

Στον κινηματογράφο έκανε την εμφάνισή του το 1949, με την ταινία ”Ο κόκκινος βράχος”. Η ταινία του ”Πικρό ψωμί” (1951) θεωρείται ταινία-σταθμός για το νεοελληνικό κινηματογράφο μιας και ο Γρηγόρης Γρηγορίου εισήγαγε πρώτος στο ελληνικό σινεμά το κίνημα του νεορεαλισμού που άνθιζε τότε στην Ιταλία. Το 1971 σταμάτησε να σκηνοθετεί ταινίες για τον κινηματογράφο λόγω της Χούντας.

Σημαντική ήταν και η δουλειά του για την τηλεόραση μιας και σκηνοθέτησε μεταξύ άλλων τις σειρές: ”Αθάνατες ιστορίες αγάπης” (ΥΕΝΕΔ, 1976), ”Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους” (ΕΡΤ, 1982), το τηλεπαιχνίδι ”Να η ευκαιρία” (ΕΡΤ, 1977) καθώς και διάφορες τηλεοπτικές παραστάσεις στα πλαίσια της σειράς ”Θέατρο της Δευτέρας”. Το 1980 ανέλαβε για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης την σκηνοθεσία της σειράς ”Λωξάντρα”, βασισμένης στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου, μίας από τις θρυλικότερες σειρές στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Στην σειρά πρωταγωνιστούσαν η Μπέτυ Βαλάση, ο Γιάννης Αργύρης, κ.ά.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή το θάνατο του σημαντικού σκηνοθέτη και στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, παρουσιάζει το επεισόδιο από την σειρά ”Το σήριαλ των σήριαλ”, παραγωγής 1991, το οποίο είναι αφιερωμένο στην τηλεοπτική ”Λωξάντρα” καθώς και το πρώτο επεισόδιο της ομώνυμης σειράς, παραγωγής 1980, σε νέα, αποκατεστημένη ψηφιοποίηση.

ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤΩΝ ΣΗΡΙΑΛ
ΛΩΞΑΝΤΡΑ

«Το σήριαλ των σήριαλ» είναι η πρώτη σειρά που κάνει αναδρομή στα ελληνικά σίριαλ της δημόσιας τηλεόρασης από το 1970 έως αρχές δεκαετίας ’90, με αποσπάσματα επεισοδίων από εμβληματικές σειρές που άφησαν εποχή, σε επιμέλεια-παρουσίαση της δημοσιογράφου Ρένας Θεολογίδου.

Το δέκατο έκτο επεισόδιο  του «Σήριαλ των σήριαλ» είναι αφιερωμένο στην τηλεοπτική σειρά 30 επεισοδίων ”Λωξάντρα”, παραγωγής 1980, βασισμένης στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Γρηγόρης Γρηγορίου και το σενάριο ο Χρήστος Δοξαράς. Στην διάρκεια της εκπομπής, η ηθοποιός Μπέτυ Βαλάση, μιλά για τον ρόλο της Λωξάντρας -έναν ρόλο που σημάδεψε την καριέρα της- την αγάπη του κόσμου και την διαχρονική επιτυχία της σειράς. Ακόμη, ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Γρηγορίου θυμάται τις δυσκολίες που συνάντησε στα γυρίσματα της σειράς και εξαίρει τόσο την ερμηνεία της Μπέτυς Βαλάση, όσο και την διασκευή του σεναρίου από τον Χρήστο Δοξαρά. Επιπλέον, στο συγκεκριμένο επεισόδιο προβάλλονται εμβόλιμα αποσπάσματα από μία συνέντευξη της συγγραφέως του βιβλίου, Μαρίας Ιορδανίδου, το 1982, στο πλαίσιο της εκπομπής της ΕΡΤ «Μονόγραμμα» παραγωγής του Γιώργου Σγουράκη, όπου θυμάται την γιαγιά της, Λωξάντρα, περιγράφει τα παιδικά της χρόνια στην Κωνσταντινούπολη και την ανάγκη που την οδήγησε να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο.

Κατά την διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα από την σειρά ”Λωξάντρα”.

Έτος παραγωγής: 1991
Σκηνοθεσία: Στέλιος Ράλλης
Κείμενα-Παρουσίαση: Ρένα Θεολογίδου
Έρευνα-Συντονισμός: Ντέπυ Γκολεμά

ΛΩΞΑΝΤΡΑ
ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 01

Η σειρά ”Λωξάντρα”, παραγωγής 1980, εξιστορεί τη ζωή της Πολίτισσας Λωξάντρας, η οποία παντρεύεται σε μεγάλη ηλικία ένα χήρο με τέσσερα παιδιά, τον Δημητρό (Γιάννης Αργύρης). Μέσα από τη ζωή της ξεδιπλώνονται τα γεγονότα που σημάδεψαν την Πόλη λίγο πριν τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο και προβάλλεται το μεγαλείο, τα ήθη, τα έθιμα και η καθημερινότητα του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης.

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς διαδραματίζεται στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη του 19ου αι. Ο Δημητρός μιλά με τον διευθυντή του, ο οποίος τον παρακινεί να ξαναπαντρευτεί. Το ίδιο βράδυ αποφασίζει να βρει σύζυγο και ζητά από την προξενήτρα Κόννα Αννίκα να τον βοηθήσει. Εκείνη του συστήνει τη Λωξάντρα και, ύστερα από τη γνωριμία τους, αποφασίζουν να παντρευτούν. Στο σπίτι της Λωξάντρας πακετάρουν την προίκα ενώ τα πράγματά της μεταφέρονται στο Μακροχώρι. Τελείται ο γάμος και ο αφηγητής μας προϊδεάζει για τις εκπλήξεις που τους επιφυλάσσει η μοίρα. Στην σειρά παίζουν οι ηθοποιοί: Μπέτυ Βαλάση (Λωξάντρα), Γιάννης Αργύρης (Δημητρός), Ανθή Ανδρεοπούλου (Κλειώ), Αλμπέρτο Εσκενάζυ (Γιωργάκης), Άννα Γεραλή (Αγαθή), Πάνος Χατζηκουτσέλης (Αλεκάκης), Γιώργος Κυρίτσης (Θόδωρος), κ.ά.

Τα 30 επεισόδια της σειράς παρουσιάζονται σε νέα, αποκαταστημένη ψηφιοποίηση στην ιστοσελίδα του Αρχείου της ΕΡΤ.

Δείτε την σειρά στο https://archive.ert.gr/?s=%CE%9B%CE%A9%CE%9E%CE%91%CE%9D%CE%A4%CE%A1%CE%91

Έτος παραγωγής: 1980
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Γρηγορίου
Διασκευή σεναρίου: Χρήστος Δοξαράς
Η σειρά είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS