Γρηγόρης Γρηγορίου – 4 Σεπτεμβρίου 2005

Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από το θάνατο του σκηνοθέτη Γρηγόρη Γρηγορίου, στις 4 Σεπτεμβρίου 2005. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα επεισόδιο από «Το σήριαλ των σήριαλ», το οποίο είναι αφιερωμένο στη σειρά «Λωξάντρα», που σκηνοθέτησε ο ίδιος και αγαπήθηκε πολύ από το τηλεοπτικό κοινό.

ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤΩΝ ΣΗΡΙΑΛ
ΛΩΞΑΝΤΡΑ
(video)

H εκπομπή είναι αφιερωμένη στη σειρά «Λωξάντρα», που αποτελεί διασκευή από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου. Ο σκηνοθέτης της Γρηγόρης Γρηγορίου χαρακτηρίζει το βιβλίο ως «το έπος των μικρών ασήμαντων ανθρώπων» και περιγράφει τις δυσκολίες της μεταφοράς του στη μικρή οθόνη. «Η Λωξάντρα χρειαζόταν μια γενναία διασκευή, όχι μόνο για να μπορεί να βγει το βιβλίο, αλλά και για να μπορεί να γίνει. Διότι, όπως ξέρετε, στην Ελλάδα καλύτερος σκηνοθέτης δεν είναι αυτός που έχει τις μεγαλύτερες ιδέες, τις ωραιότερες εμπνεύσεις. Είναι αυτός που έχει τις εμπνεύσεις και τις ιδέες, που μπορούν να γίνουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τονίζει. Εξαίρει επίσης την ερμηνεία της Μπέτυς Βαλάση στον ομώνυμο ρόλο, τονίζοντας: ««Ήταν λες και γεννήθηκε για να παίξει τη Λωξάντρα». Ο Γρηγόρης Γρηγορίου μιλά ακόμη για την εξαιρετική διασκευή του Χρήστου Δοξαρά και αποκαλύπτει πώς κατάφεραν να βάλουν τους τηλεθεατές στην ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής, χωρίς να έχουν τα απαραίτητα μέσα. «Αυτό που λέμε ατμόσφαιρα στην τηλεόραση είναι ανακάλυψη των φτωχών σκηνοθετών», σημειώνει.

Στην εκπομπή μιλά ακόμη η Μπέτυ Βαλάση για το ρόλο που σημάδεψε την καριέρα της και παραμένει ανεξίτηλος ως τις μέρες μας στη μνήμη των τηλεθεατών. Επίσης, προβάλλεται απόσπασμα από την εκπομπή «Μονόγραμμα» του Γιώργου Σγουράκη, στο οποίο η Μαρία Ιορδανίδου μιλάει για τα δικά της χρόνια στην Κωνσταντινούπολη και για την ανάγκη που την οδήγησε να γράψει τη «Λωξάντρα». Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται σκηνές από τη σειρά.

Κείμενα-παρουσίαση: Ρένα Θεολογίδου
Έρευνα-συντονισμός: Ντέπυ Γκολεμά
Σκηνοθεσία: Στέλιος Ράλλης
Έτος παραγωγής: 1991

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS