Η έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, 80 χρόνια

Συμπληρώνονται φέτος 80 χρόνια από το ξέσπασμα του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου, που σηματοδότησε η εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου 1939, με το πρόσχημα της αποκατάστασης της γερμανικής κυριαρχίας στην πόλη του Ντάντσιχ. Ο πόλεμος που συμπαρέσυρε όλο τον υπόλοιπο κόσμο αφού ενεπλάκησαν 60 χώρες, έμελλε να διαρκέσει 6 χρόνια, ως τις 2 Σεπτεμβρίου 1945, αφήνοντας πίσω του πάνω από 60 εκατομμύρια νεκρούς και επιφέροντας τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ και την εκπομπή “ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ“, το απόσπασμα που αναφέρεται στα γεγονότα που οδήγησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
(video)

Η εκπομπή «Σαν σήμερα τον 20ο αιώνα», που ξεκίνησε να προβάλλεται από την ΕΡΤ στις 15/10/2004, είναι μια αναδρομή στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία, με άξονα την καθημερινή καταγραφή γεγονότων, προσώπων και επιστημονικών επιτευγμάτων που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα, μέσα από σπάνιο αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό.

Το απόσπασμα συνοψίζει τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, των χρόνων πριν από την κήρυξη του πολέμου μεταξύ του Άξονα και των Συμμαχικών Δυνάμεων το 1939. Αναφέρεται στα αίτια της ανόδου και της επικράτησης του εθνικοσοσιαλισμού-ναζισμού, την ανάληψη της εξουσίας από τον Χίτλερ το 1933 ενώ παρακολουθεί τη σταδιακή ανόρθωση της ηττημένης πολεμικά Γερμανίας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την καταστρατήγηση από την πλευρά της της Συνθήκης των Βερσαλλιών με τον επανεξοπλισμό της και με την ανοχή των Συμμάχων. Ως τέτοια υπήρξε η επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης το 1935, η ύπαρξη Πολεμικής Αεροπορίας (Luftwaffe) και η ενίσχυση της δύναμης του Πολεμικού Ναυτικού.

Περιλαμβάνονται αρχειακά πλάνα από ναζιστικές στρατιωτικές παρελάσεις, από ομιλίες του Χίτλερ ενώπιον συγκεντρωμένου πλήθους, από την υπογραφή της στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας το Νοέμβριο του 1937, την προσάρτηση της Αυστρίας στο Γ΄ Ράιχ τον Μάρτιο του 1938, η οποία έγινε δεκτή χωρίς αντίδραση από την Βρετανία και τη Γαλλία. Ακόμη, από την τετραμερή Διάσκεψη στο Μόναχο τον Σεπτέμβριο του 1938 και την υπογραφή του «Συμφώνου του Μονάχου» από τη Γαλλία, την Βρετανία, την Ιταλία και τη Γερμανία, την κατάληψη της Τσεχοσλοβακίας τον Μάρτιο του 1939 με πρόφαση την προστασία των Γερμανών Σουδητών, και την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου 1939 που αποτέλεσε την απαρχή του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Πάνος Παπαδόπουλος

Αφήγηση: Αλέξανδρος Λαχανάς

Έτος παραγωγής: 2017-2018

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS