Η ανταρσία του Α/Τ “ΒΕΛΟΣ” – 25 Μαΐου 1973

Σαν σήμερα, 25 Μαΐου του 1973, λαμβάνει χώρα η ηρωική αντιδικτατορική πρωτοβουλία που έμεινε στην ιστορία ως η «ανταρσία του Βέλους». Το πολεμικό πλοίο, αντιτορπιλικό «Βέλος» υπό τον Κυβερνήτη Νίκο Παππά, το οποίο συμμετείχε τις ημέρες εκείνες σε νατοϊκές ασκήσεις ανοιχτά της Σαρδηνίας, αποχωρεί από την άσκηση και καταπλέει στο λιμάνι Φιουμιτσίνο της Ιταλίας, όπου οι Έλληνες αξιωματικοί ζητούν πολιτικό άσυλο, καταγγέλλοντας έτσι το καθεστώς της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Η ενέργεια αυτή έλαβε μεγάλη δημοσιότητα διεθνώς, καταδεικνύοντας την μεγάλη αντίθεση στο δικτατορικό καθεστώς- ακόμη και μέσα στο στράτευμα-και επέφερε, τελικά, ένα σοβαρό πλήγμα για τη Δικτατορία.

Το Αρχείο της ΕΡΤ θυμάται το ιστορικό γεγονός αυτό, μέσα από μια εκπομπή της σειράς «Μηχανή του Χρόνου», αφιερωμένη στο «Βέλος» και το αντιδικτατορικό «Κίνημα του Ναυτικού».

Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Η ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟΥ ”ΒΕΛΟΣ”

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς αποτελεί αφιέρωμα στην επέτειο από το «Κίνημα του Ναυτικού» και στην ανταρσία των δημοκρατικών αξιωματικών στο αντιτορπιλικό «Βέλος». Παρουσιάζονται αναλυτικά τα γεγονότα της ανταρσίας, η διαφυγή των αξιωματικών στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας και λόγος γίνεται για το αντιδικτατορικό «Κίνημα του Ναυτικού» και τις σχεδιαζόμενες ενέργειες για την ανατροπή του Απριλιανού Καθεστώτος (απαγωγή-δολοφονία του Γ.Παπαδόπουλου, σχέδιο κατάληψης της Κρήτης), αλλά και τα σενάρια αναφορικά με την προδοσία του Κινήματος. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον Σπύρο Μουστακλή και τα βασανιστήρια που υπέστη.

Τα γεγονότα περιγράφονται από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές τους. Μιλούν στην εκπομπή ο Κυβερνήτης του αντιτορπιλικού «Βέλος» Νίκος Παππάς, οι σημαιοφόροι του πλοίου Κωστής Γκόρτζης, Κωνσταντίνος Ματαράγκας, Γιώργος Στράτος, ο αντισμήναρχος Δημήτρης Αποστολάκης, ο ίλαρχος Μιχάλης Βαρδάνης, καθώς και η σύζυγος του Σπύρου Μουστακλή, Χριστίνα Μουστακλή, ο πλωτάρχης Άγγελος Χρυσικόπουλος, ο πρώην υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, ο δημοσιογράφος Γιάννης Βούλτεψης, o πλωτάρχης ΠΝ Γρηγόρης Δεμέστιχας, ο αντιπλοίαρχος ΠΝ-πρώην Υπουργός  Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, ο πλωτάρχης ΠΝ Κωνσταντίνος Δημητριάδης, ο πρώην υφυπουργός ΥΕΘΑ Γιάννης Σταθόπουλος, ο λοχαγός (1973) και σύμβουλος επιχειρήσεων Αριστείδης Παλαϊνης, o πρώην βουλευτής Ιπποκράτης Σαββούρας ενώ περιλαμβάνεται και η μαρτυρία του Στυλιανού Παττακού.

Στην εκπομπή περιλαμβάνεται πλούσιο αρχειακό υλικό, προβάλλονται αποσπάσματα από την εκπομπή «Ρεπόρτερς» (1974) που περιλαμβάνει τη μαρτυρία του Ευάγγελου Αβέρωφ για το Κίνημα του Ναυτικού και τη συνέντευξη του Σπύρου Μουστακλή, καθώς και αποσπάσματα από ρεπορτάζ της ιταλικής τηλεόρασης (1973) για την ανταρσία του «Βέλους».

Έτος παραγωγής: 2009

Σκηνοθεσία:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΟΥΛΗΣ

Παρουσίαση- Διεύθυνση σύνταξης:

ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠOYΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS