Η ναζιστική σημαία κατεβαίνει από την Ακρόπολη – 30 Μαΐου 1941

Το βράδυ της 30ης Μαΐου 1941, έναν περίπου μήνα μετά την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, την ημέρα που καταλήφθηκε από τις γερμανικές δυνάμεις η Κρήτη, δύο νέοι, ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας υλοποιούν ένα παράτολμο σχέδιο-να κατεβάσουν τη γερμανική σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό που κυμάτιζε στον βράχο της Ακρόπολης. Μια πράξη με έντονο συμβολικό χαρακτήρα που έμεινε στην ιστορία σαν η πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα.  Ογδόντα ένα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το γεγονός αυτό, και το Αρχείο της ΕΡΤ θυμίζοντας την σημαντική αυτή στιγμή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, προτείνει τη συνέντευξη του ενός από τους δύο αγωνιστές της Αντίστασης, του Λάκη Σάντα, μέσα από τη σειρά «Νυχτερινός Επισκέπτης» του Άρη Σκιαδόπουλου.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ

ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ ΣΗΜΕΡΑ- ΛΑΚΗΣ ΣΑΝΤΑΣ


Ενημερωτική εκπομπή του δημοσιογράφου Άρη Σκιαδόπουλου, παραγωγής 1994, με φιλοξενούμενο τον αντιστασιακό Λάκη Σάντα.

Η συζήτηση ξεκινά με αναφορά στην Ελλάδα, πενήντα χρόνια μετά την Απελευθέρωση. Ο Λάκης Σάντας αναφέρεται στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε ο ελληνικός λαός, αλλά και τα ανεκπλήρωτα οράματα και ιδανικά των λαών της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας και την ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών όλου του κόσμου.

Λόγος γίνεται για την ζωή στην Ελλάδα τις περασμένες δεκαετίες, για την πολιτική, και το ηρωικό πνεύμα εκείνης  της εποχής. Ο Λ.Σάντας περιγράφει πώς έζησε την ημέρα της εισόδου των Γερμανών στην Αθήνα.

Μιλά για την σχέση του με τον Μανώλη Γλέζο και διηγείται πώς συνέλαβαν το σχέδιο για την υποστολή της σημαίας, την προετοιμασία τους και την απόφασή να υλοποιήσουν το σχέδιό τους την ημέρα που έπεφτε η Κρήτη. Περιγράφει αναλυτικά πώς κατάφεραν να ανέβουν στον βράχο, να αναρριχηθούν στον ιστό και να κατεβάσουν τη σημαία. Λόγος γίνεται στη συνέχεια, για την δράση του στο αντιστασιακό κίνημα (ΕΑΜ) κατά τα φοιτητικά του χρόνια, και στη συνέχεια την ένταξή του στον ΕΛΑΣ.  Αναφορά γίνεται στην περίοδο μετά την Απελευθέρωση και στην προσωπικότητα του Νίκου Ζαχαριάδη. Λόγος γίνεται, τέλος για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και την αναγνώριση της δικής του ηρωικής πράξης από την Πολιτεία.

 

Έτος παραγωγής:

1994

Σκηνοθεσία:

Παναγιώτης Κακαβιάς

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS