Η “Λωξάντρα” κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ – 19 Ιανουαρίου 1980

Στις 19 Ιανουαρίου 1980 κάνει τηλεοπτική πρεμιέρα η «Λωξάντρα», ατμοσφαιρική πολίτικη σειρά βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Γρηγορίου. Το μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου ξετυλίγει την ιστορία μιας Πολίτισσας που έζησε στην πολυπολιτισμική Κωνσταντινούπολη στα τέλη του 19ου αιώνα και πέθανε πλήρης ημερών λίγα χρόνια μετά την είσοδο του 20ού αιώνα, αφήγηση βασισμένη στην πραγματική γιαγιά της συγγραφέως.

Η τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου, με πρωταγωνίστρια τη Μπέτυ Βαλάση που σφράγισε με την ερμηνεία της τον ομώνυμο ρόλο, αγαπήθηκε από το κοινό και γνώρισε πρωτοφανή επιτυχία. Ήταν το τελευταίο ασπρόμαυρο σίριαλ της ΕΡΤ που ολοκληρώθηκε σε 30 επεισόδια.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την εκπομπή της δημοσιογράφου Ρένας Θεολογίδου για τα ελληνικά σίριαλ που προβλήθηκαν από την ΕΡΤ, από το 1970 έως τις αρχές της δεκαετίας του ’90, με επεισόδια από σειρές που άφησαν εποχή:

ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤΩΝ ΣΗΡΙΑΛ, ΕΠ. 16

«ΛΩΞΑΝΤΡΑ»


Το δέκατο έκτο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στην σειρά «Λωξάντρα», τηλεοπτική διασκευή του βιβλίου της Μαρίας Ιορδανίδου (γεν. 1987, θαν. 1989) σε σενάριο Χρήστου Δοξαρά και σκηνοθεσία Γρηγόρη Γρηγορίου, που προβλήθηκε από την ΕΡΤ την τηλεοπτική σεζόν 1980-1981. Μέσα από την παρακολούθηση της ζωής της ομώνυμης Κωνσταντινουπολίτισσας ηρωίδας, από τον γάμο ως τα βαθιά της γεράματα, αναβιώνουν ταυτόχρονα η ζωή και τα έθιμα των Ελλήνων της Πόλης, πριν από τον Α΄ Παγκόσμια Πόλεμο.

Στην εκπομπή, ηθοποιός Μπέτυ Βαλάση, μιλά για τον ρόλο της Λωξάντρας, που σημάδεψε την καριέρα της και μέσα από τον οποίο έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό, για την μεγάλη απήχηση της σειράς στον κόσμο και την διαχρονική της επιτυχία. Αναφέρεται, επίσης, στη συνεργασία της με τον σκηνοθέτη της σειράς Γρηγόρη Γρηγορίου καθώς και στις τεχνικές δυσκολίες της εποχής κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Γίνεται ακόμη λόγος για την προσωπικότητα της ηρωίδας του βιβλίου και τα στοιχεία του χαρακτήρα της. Θυμάται τέλος τη γνωριμία της με την συγγραφέα Μαρία Ιορδανίδου.

Ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Γρηγορίου μιλά για το δύσκολο εγχείρημα της τηλεοπτικής μεταφοράς του βιβλίου της Ιορδανίδου και περιγράφει τις συνθήκες κατά το ξεκίνημα της υλοποίησής του, αλλά και για τον τόπο των γυρισμάτων. Αναφέρεται στην πρωταγωνίστρια Μπέτυ Βαλάση και την εξαιρετική της ερμηνεία και σχολιάζει την πιστή διασκευή σεναρίου από τον Χρήστο Δοξαρά.

Στη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα από τη συνέντευξη της συγγραφέως του βιβλίου, Μαρίας Ιορδανίδου, το 1982, στο πλαίσιο της εκπομπής της ΕΡΤ «Μονόγραμμα» παραγωγής του Γιώργου Σγουράκη. Η συγγραφέας, εγγονή της Λωξάντρας, θυμάται την γιαγιά της και περιγράφει τους λόγους που την ώθησαν να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο, το 1963, όπου μέσα από την ιστορία της γιαγιάς της ξαναζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή. Μιλάει, ακόμη, για τη ζωή της στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 20ου αι και τις σπουδές της στο Κολέγιο της Πόλης τονίζοντας τη συνύπαρξη κατοίκων διαφορετικών εθνοτήτων.

Σε όλη την εκπομπή προβάλλονται αποσπάσματα από τη «Λωξάντρα». Την Μπέτυ Βαλάση που εμφανιζόταν στον πρωταγωνιστικό ρόλο, πλαισίωναν οι ηθοποιοί: Γιάννης Αργύρης (Δημητρός), Ανθή Ανδρεοπούλου (Κλειώ), Αλμπέρτο Εσκενάζυ (Γιωργάκης), Άννα Γεραλή (Αγαθή), Πάνος Χατζηκουτσέλης (Αλεκάκης), Γιώργος Κυρίτσης (Θόδωρος), Σοφοκλής Πέππας (Γιώργος), κ.ά.

Έτος παραγωγής: 1991

Σκηνοθεσία: Στέλιος Ράλλης

Κείμενα-Παρουσίαση: Ρένα Θεολογίδου

Έρευνα-συντονισμός: Ντέπυ Γκολεμα

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS