Η σφαγή στην πλατεία Τιεν-αν-μεν – 4 Ιουνίου 1989

Συμπληρώνονται φέτος 30 χρόνια από τη βίαιη καταστολή των φοιτητικών διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, στην πλατεία Τιεν-αν-μεν στο Πεκίνο, στις 4 Ιουνίου του 1989.

Οι μαζικές διαμαρτυρίες που είχαν αρχίσει από τα μέσα Απριλίου με αιτήματα για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα, έμοιαζαν να απειλούν τις πανίσχυρες Αρχές της Κίνας. Μετά από διαταγή της κινεζικής ηγεσίας υπό τον Ντενγκ Σιαοπίνγκ, επενέβη ο στρατός για να διαλύσει την εξέγερση στην υπό κατάληψη πλατεία Τιεν-αν-μεν (“Πλατεία της Ουράνιας Γαλήνης”), όπου ήταν συγκεντρωμένοι φοιτητές και άλλες κοινωνικές ομάδες, σκοτώνοντας χιλιάδες πολίτες. Η πρωτοφανής βία και οι εκτελέσεις διαδηλωτών που ακολούθησαν, προκάλεσαν παγκόσμια φρίκη και σειρά διαμαρτυριών από πολλές χώρες του κόσμου.

Η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων έμεινε στην ιστορία ως η «Σφαγή της Πλατείας Τιεν-αν-μεν». Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ και την εκπομπή “ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ” του 2011, το απόσπασμα που αναφέρεται στο γεγονός.
(video)
Νέο

Η εκπομπή «Σαν σήμερα τον 20ο αιώνα», που ξεκίνησε να προβάλλεται από την ΕΡΤ στις 15/10/2004, είναι μια αναδρομή στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία, με άξονα την καθημερινή καταγραφή γεγονότων, προσώπων και επιστημονικών επιτευγμάτων που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα, μέσα από σπάνιο αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό. Στο απόσπασμα, παρακολουθούμε εικόνες από τις ημέρες της λαϊκής εξέγερσης του 1989 στο κέντρο του Πεκίνου, καθώς και από τη βίαιη καταστολή της, το πρωί της 4ης  Ιουνίου 1989 στην πλατεία Τιεν-αν-μεν, όταν ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ διέταξε τον στρατό να ανοίξει πυρ κατά πολιτών. Σημείο αναφοράς, η εικόνα ενός μοναχικού διαδηλωτή ο οποίος σταμάτησε με το σώμα του μια ολόκληρη φάλαγγα αρμάτων μάχης, που έγινε από τα πιο δυνατά σύμβολα στην ιστορία της ανθρωπότητας για τον 20ο αιώνα.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Πάνος Παπαδόπουλος

Αφήγηση:  Αλέξανδρος Λαχανάς

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS