Η σφαγή στο Μάι Λάι, πόλεμος του Βιετνάμ – 16 Μαρτίου 1968

Στις 16 Μαρτίου 1968 στο Μάι Λάι πραγματοποιήθηκε ένα από τα πιο μεγάλα και απάνθρωπα εγκλήματα του πολέμου του Βιετνάμ. Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ το ντοκιμαντέρ της σειράς «Αποστολή»:

VIETNAM, ΟΤΑΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΗ ΦΡΙΚΗ
(video)

Νέο

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Αποστολή», που είναι αφιερωμένο στον πόλεμο του Βιετνάμ, παρουσιάζει τα γεγονότα της σύγκρουσης, το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται, τα θύματα και τις επιπτώσεις του πολέμου, ενώ παράλληλα αντιπαραβάλλει το παρελθόν με την εικόνα του σύγχρονου Βιετνάμ. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στη σφαγή που πραγματοποιήθηκε στο χωριό Μάι Λάι από στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στις 16 Μαρτίου 1968.

Στρατιώτες και αξιωματικοί από την 11η αμερικανική ταξιαρχία εμφανίστηκαν ξαφνικά στο χωριό Μάι Λάι και άρχισαν αδιακρίτως να σκοτώνουν γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους, τα ζώα τους, να βιάζουν γυναίκες και να καίνε τα σπίτια και τις καλύβες. Σε λίγες ώρες, όταν έφυγαν οι Αμερικανοί στρατιώτες, δεν υπήρχε τίποτα που να κινείται. Το χρονικό αυτής της σφαγής κρατήθηκε μυστικό από την στρατιωτική ηγεσία της Αμερικής για 11 μήνες και έγινε γνωστό όταν ο στρατιωτικός φωτογράφος, που συνόδευε τους κομάντος της επιχείρησης και κατέγραψε με το φακό του τα δραματικά γεγονότα, πούλησε το φωτογραφικό υλικό στο περιοδικό LIFE, το οποίο το δημοσίευσε. Η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε. Ζητήθηκαν εξηγήσεις και η επίσημη εκδοχή των στρατιωτικών ήταν ότι η αποστολή που είχαν εκείνη την ημέρα οι ομάδες του λοχαγού Έρνεστ Μεντίνα ήταν να διώξουν τους Βιετκόνγκ, που σύμφωνα με πληροφορίες τους κρύβονταν στο χωριό Μάι Λάι. Όταν οδηγήθηκαν όμως στο στρατοδικείο οι κατηγορούμενοι αξιωματικοί και στρατιώτες, κατέθεσαν ότι η πραγματική εντολή που είχαν ήταν να σκοτώνουν κάθε τι που ανέπνεε. Κι αυτό φυσικά έκαναν.

Στον Λάμπη Τσιριγωτάκη, που επισκέφτηκε το Βιετνάμ 30 χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου, μιλά η Βο Θι Λιέν, η μοναδική κάτοικος του Μάι Λάι που σώθηκε εκείνη τη μέρα. Τότε ήταν 12 ετών και στα 39 της, όπως παραδέχεται, οι πληγές της δεν έχουν κλείσει ακόμη. Θυμάται τις δραματικές στιγμές που έζησε, όταν είδε να σκοτώνονται μπροστά της 30 μέλη της οικογένειας της, ενώ αναφέρεται και στα πολλά ψυχολογικά προβλήματα που της δημιούργησαν οι εφιάλτες της σφαγής. Αυτή ήταν η τελευταία συνέντευξη της Βο Θι Λιέν, αφού ένα μήνα μετά πέθανε.

Η εκπομπή περιλαμβάνει εκτενή αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ «Vietnam: The camera at war», παραγωγής BBC 1995, αλλά και από σχετικό αρχειακό οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό, ενώ η μουσική επένδυση περιλαμβάνει αποσπάσματα από τη συναυλία του Woodstock το 1969 στις ΗΠΑ.

Δημοσιογραφική έρευνα: Λάμπης Τσιριγωτάκης
Σκηνοθετική επιμέλεια: Αντώνης Μπακόλας
Έτος παραγωγής: 1996

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS