Ίδρυση του πρώτου Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας – 4 Νοεμβρίου 1918

Σαν σήμερα, στις 4 Νοεμβρίου 1918, έλαβε χώρα στα γραφεία του Συνδέσμου Μηχανικών Ατμοπλοίων Πειραιώς στον Πειραιά, το πρώτο-ιδρυτικό-συνέδριο του ΣΕΚΕ, του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδος-του πρώτου εργατικού κόμματος στην Ελλάδα.  Οι εργασίες του συνεδρίου, που διήρκησαν μια εβδομάδα, οδήγησαν στη συνένωση των διάσπαρτων σοσιαλιστικών οργανώσεων που προϋπήρχαν σε ένα νέο σοσιαλιστικο-εργατικό κόμμα το οποίο θα βασιζόταν στις θεμελιώδεις ιδρυτικές αρχές που αναφέρονταν στο «Ιδρυτικό Ψήφισμα του ΣΕΚΕ» που υπερψηφίστηκε. Το 1924 το ΣΕΚΕ μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.

Με την αφορμή της συμπλήρωσης 105 ετών από το γεγονός αυτό που αποτέλεσε ορόσημο στην πολιτική και κοινωνική ιστορία της χώρας, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς εκπομπών «Ριμέικ» της Ρένας Θεολογίδου, το οποίο προβλήθηκε το 1998 για την επέτειο των 80 ετών από την ίδρυση του πρώτου σοσιαλιστικού κόμματος στην Ελλάδα.

ΡΙΜΕΪΚ

80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ


Σειρά επικαιρότητας ωριαίων εκπομπών με τη Ρένα Θεολογίδου, που αναδεικνύει θέματα της ελληνικής πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Το συγκεκριμένο επεισόδιο ασχολείται με την επέτειο 80 ετών από την ίδρυση του πρώτου σοσιαλιστικού κόμματος στην Ελλάδα, τους πολιτικούς και εργατικούς του αγώνες και την μετέπειτα εξέλιξή του σε ΚΚΕ.

Το επεισόδιο της σειράς με αφορμή την επέτειο 80 ετών από την ίδρυση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ) πραγματοποιεί μια αναδρομή στο παρελθόν με αναφορές στο ρόλο του στην κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι το Μεσοπόλεμο. Ο Λεωνίδας Κύρκος και ο Γρηγόρης Φαράκος μιλούν για τα χαρακτηριστικά του νέου κόμματος, που αργότερα μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα, τις θεμελιώδεις αρχές και σκοπούς του, το πρόγραμμα και την πολιτική του, την προσφορά του στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του εργατικού κινήματος.

Στη συνέχεια ο Άλκης Ρήγος, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Παντείου πανεπιστημίου, ο  Λυκούργος Καλλέργης, ηθοποιός και πρώην βουλευτής ΚΚΕ και ο Βασίλης Νεφελούδης, πρώην γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, περιγράφουν τις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις, που προηγήθηκαν της δημιουργίας του και συνέβαλαν στην ταχύτερη οργάνωσή του, κάνουν αναφορά στην έντονη δράση και συστράτευση των μελών του, στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων το Μεσοπόλεμο, στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις που εξασφάλισαν μετά από πολλούς αγώνες, στη σύγκρουσή τους με την πολιτική ηγεσία. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην απεργία των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης, στις βίαιες συγκρούσεις κατά τη διάρκειά της, την αιματηρή κατάληξη με ανθρώπινες απώλειες. Επίσης, προβάλλεται μια αναδρομή στην ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος, στο ιδεολογικό υπόβαθρό του, στη στάση του απέναντι σε κρίσιμα πολιτικά γεγονότα, στην αύξηση του αριθμού των υποστηρικτών του, στο πνευματικό υπόβαθρό τους. Μιλούν επίσης ο Κώστας Σκανδαλίδης, γενικός γραμματέας Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ και ο Αλέξης Μητρόπουλος, καθηγητής Εργατικού Δικαίου, αντιστοίχως για το σύγχρονο σοσιαλισμό και την ανάγκη ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και προσαρμογής του στα νέα κοινωνικά δεδομένα.

Έτος παραγωγής: 1998

Σκηνοθεσία:

ΑΘΗΝΑ ΚΑΖΟΛΕΑ

Κείμενα – Παρουσίαση:

ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS