Ηλίας Βενέζης – 3 Αυγούστου 1973

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο θανάτου του Ηλία Βενέζη, στις 3 Αυγούστου 1973, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του ‘ 30 στο χώρο της πεζογραφίας, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει σπάνιο ντοκουμέντο από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, με τη φωνή του Μικρασιάτη λογοτέχνη:

ΣΑΣ ΜΙΛΑ Ο ΦΙΛΟΣ ΣΑΣ

(audio)

Νέο

Ο συγγραφέας της «Γαλήνης» και της «Αιολικής Γης» γεννήθηκε στις Κυδωνιές (Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας το 1904. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή η οικογένειά του κατέφυγε στη Μυτιλήνη. Το 1927 κάνει την πρώτη του εμφάνιση στα αθηναϊκά γράμμματα ενώ το 1931 εκδίδεται στη Mυτιλήνη «Tο Nούμερο 31328», βιβλίο που τον καθιέρωσε ως συγγραφέα. Το 1939 το μυθιστόρημά του «Γαλήνη» βραβεύεται με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Για τις πολιτικές του ιδέες διώχθηκε από το νόμο του «Ιδιωνύμου», από τη Δικτατορία του Μεταξά και φυλακίσθηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Το 1957 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Επί 27 χρόνια εργάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας. Αρθρογραφούσε επίσης σε εφημερίδες και περιοδικά.

Η συνεργασία του με το ΕΙΡ ξεκίνησε το 1954 με την προσωπική του εκπομπή «Σας μιλά ο φίλος σας. Για τη ζωή, για την Ελλάδα, για τον άνθρωπο» που μεταδίδονταν κάθε δεκαπενθήμερο μέχρι το 1971. Παράλληλα, διατηρούσε τις εκπομπές «Ξένοι περιηγητές στην Ελλάδα» και «Πλοία και Θάλασσα». Στο ηχητικό ντοκουμέντο, το οποίο προέρχεται από τη σειρά εκπομπών «Σας μιλά ο φίλος σας..» και μεταδόθηκε το 1970 από το Εθνικό Πρόγραμμα του ΕΙΡ, ο Ηλίας Βενέζης μεταφέρει στον ακροατή τις εντυπώσεις του από την ιστορική περιδιάβασή του στα φράγκικα κάστρα της Λέσβου και της Μεθώνης.

Δείτε επίσης εδώ την εκπομπή “Εποχές και Συγγραφείς” του Τάσου Ψαρρά με θέμα τη ζωή και το έργο του Ηλία Βενέζη.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS