Ημέρα των Ερωτευμένων – 14 Φεβρουαρίου

Η ημέρα των ερωτευμένων ή αλλιώς ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου. Η ημέρα συσχετίστηκε με την ημέρα των ερωτευμένων από τον Τζέφρι Τσόσερ στον ύστερο Μεσαίωνα, όταν άκμαζε η κουλτούρα του ιπποτικού έρωτα. Το έθιμο της ανταλλαγής λουλουδιών, καρτών και δώρων ανάμεσα στους ερωτευμένους ξεκίνησε το 18ο αιώνα στην Αγγλία. Τον 19ο αιώνα οι χειρόγραφες κάρτες αντικαταστάθηκαν από μαζικής παραγωγής ευχητήριες κάρτες ενώ στις μέρες μας η συγκεκριμένη ημέρα έχει συνδεθεί στενά με καταναλωτικές συνήθειες. Παρόλα αυτά είναι μια μέρα κατά την οποία οι ερωτευμένοι μπορούν να εκφράσουν την αγάπη τους ο ένας στον άλλον.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα επεισόδιο με ερωτικά τραγούδια από την σειράς ”Μουσική Βραδιά” παραγωγής 1977.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ
ΜΕ…ΑΓΑΠΗ

Η ”Μουσική Βραδιά” είναι μια μουσική εκπομπή σε επιμέλεια και παρουσίαση του Γιώργου Παπαστεφάνου. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στα ερωτικά τραγούδια της δεκαετίας του 1940, 1950 και του 1960. Ειδικότερα, πρόκειται για ένα αφιέρωμα σε δημοφιλή ερωτικά τραγούδια.

Την αυλαία του επεισοδίου ανοίγουν ο Χρήστος Λετονός και η Ιωάννα Κιουρτσόγλου, που τραγουδούν ”Εγώ θα σ’ αγαπώ και μη σε νοιάζει” των Γιώργου Μουζάκη και Κώστα Κοφινιώτη. Επίσης τραγουδούν ”Να το πάρεις το κορίτσι” των Ζακ Ιακωβίδη και Κώστα Νικολαίδη. Ακολουθεί ένα χορικό από τη Μήδεια του Ευριπίδη, σε απόδοση του Παντελή Πρεβελάκη και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Ερμηνεύει ο Δημήτρης Ψαρριανός. Στη συνέχεια, οι τηλεθεατές έχουν την ευκαιρία να ακούσουν το τραγούδι ”Έρχεται βροχή” από τον Διονύση Σαββόπουλο.

Η φωνή της Γιοβάνα έρχεται να ζωντανέψει αγάπες πριν και μετά τον πόλεμο, ερμηνεύοντας αποσπάσματα από τραγούδια όπως το ”Κάποιο μυστικό” και το ”Είσαι ένας έρωτας παράξενος”. Σειρά έχουν τα «αρχοντορεμπέτικα», τραγούδια. Ο Χρήστος Λετονός και η Ιωάννα Κιουρτσόγλου τραγουδούν αποσπάσματα από τα τραγούδια ”Το τραμ το τελευταίο”, ”Η ταμπακιέρα”, ”Ένα βράδυ που ‘βρεχε”, ”Απόψε το κορίτσι θέλει θάλασσα”. Περνώντας στα γνήσια ρεμπέτικα, η Αλεξάνδρα τραγουδάει ‘‘Απ’ της Ζέας το λιμάνι” του Γιάννη Παπαϊωάννου. Η Άννα Βίσση ερμηνεύει το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι ”Κάπου υπάρχει η αγάπη μου”. Ο Λάκης Παππάς τραγουδάει ‘‘Αστέρι μου Φεγγάρι μου” των Γιάννη Θεοδωράκη και Μίκη Θεοδωράκη, ”Το φεγγάρι είναι κόκκινο” του Μάνου Χατζιδάκι.

Ακόμη, η Γιοβάνα τραγουδάει ”Θυμήσου τον Σεπτέμβρη” των Γιάννη Σπανού και Γιώργου Παπαστεφάνου, ενώ ο Δημήτρης Ψαρριανός τραγουδά ”Με την πρώτη σταγόνα της βροχής” του Μάνου Χατζιδάκι σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη. Κατόπιν, το λαϊκό συγκρότημα ”Αννέτα” παίζει και τραγουδά το πολύ γνωστό τραγούδι της εποχής ”Στέλλα”, των Μιχάλη Κακογιάννη και Μάνου Χατζιδάκι. Αμέσως μετά, η Άννα Βίσση τραγουδά ”Μια θάλασσα μικρή” σε στίχους και μουσική του Διονύση Σαββόπουλου. Την αυλαία του επεισοδίου κλείνει και πάλι ο Χρήστος Λετονός με την κιθάρα του, και το τραγούδι ”Η Λούλα”.

Έτος παραγωγής: 1977
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 2/8/1977
Μια εκπομπή του Γιώργου Παπαστεφάνου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μίχος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS