Ιουλιανά – 15 Ιουλίου 1965

Με αφορμή την επέτειο των Ιουλιανών του 1965, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα επεισόδιο από τη σειρά:

20 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

1947-1967

20 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΧΡΟΝΙΑ

(video)

Νέο

Το συγκεκριμένο επεισόδιο επικεντρώνεται στην αρχή των γεγονότων, που έμειναν στην ιστορία ως Ιουλιανά. Γίνεται αναφορά στην «αποστασία», την αποχώρηση του Σάββα Παπαπολίτη και ομάδας βουλευτών προσκείμενων σε αυτόν από την Ένωση Κέντρου και την επάνοδό τους, καθώς και στη ρήξη μεταξύ Γεωργίου Παπανδρέου και βασιλιά Κωνσταντίνου. Παρακολουθούμε πλάνα των Επικαίρων από τα εγκαίνια της Λέσχης της Ελληνικής Δημοκρατικής Νεολαίας, καθώς και από το διορισμό των νέων υπουργών της κυβέρνησης Παπανδρέου, Ανδρέα Παπανδρέου και Γεωργίου Μυλωνά. Η Ρένα Θεολογίδου αναφέρεται, επίσης, στην υπόθεση «Ασπίδα», στην παραίτηση του Γεωργίου Παπανδρέου και στον σχηματισμό της κυβέρνησης Γεωργίου Αθανασιάδη-Νόβα.

Επίσης, ο Αναστάσιος Πεπονής, ο οποίος την περίοδο εκείνη ήταν Γενικός Διευθυντής του ΕΙΡ (Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας) εξιστορεί την προσωπική του εμπειρία, περιγράφοντας το επεισόδιο της ραδιοφωνικής μετάδοσης του μηνύματος-καταγγελίας του Γεωργίου Παπανδρέου. Γίνεται επίσης αναφορά στις λαϊκές εκδηλώσεις υπέρ του Γεωργίου Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε ο Σωτήρης Πέτρουλας, στέλεχος της Αριστεράς, στην καταψήφιση της κυβέρνησης Νόβα και στις δύο κυβερνήσεις που ακολούθησαν, του Ηλία Τσιριμώκου και του Στέφανου Στεφανόπουλου. Παράλληλα, προβάλλονται σχετικά αποσπάσματα από τα Επίκαιρα.

Στην εκπομπή προβάλλονται τέλος, ταινίες Επικαίρων με άλλα θέματα εκείνης της εποχής, όπως οι πρώτες πειραματικές εκπομπές της τηλεόρασης, η δενδροφύτευση στην Αττική και η διασκέδαση των Ελλήνων.

Κείμενα-παρουσίαση: Ρένα Θεολογίδου

Έτος παραγωγής: 1990

Δείτε επίσης μια ψηφιακή συλλογή με φωτογραφίες των γεγονότων της περιόδου, όπως τα κατέγραψε με το φακό του ο φωτορεπόρτερ Αριστοτέλης Σαρρηκώστας.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS