Καίτη Χωματά – 24 Οκτωβρίου 2010

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ για τα 10 χρόνια από το θάνατο της Καίτης Χωματά, στις 24 Οκτωβρίου 2010. Δείτε την τηλεοπτική εμφάνιση της στην εκπομπή «Το καλλιτεχνικό καφενείο», όπου ερμήνευσε κάποια από τα τραγούδια της που αγαπήθηκαν πολύ από τον κόσμο.

ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
(video)

Πρόκειται για απόσπασμα από την εκπομπή που προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 4 Φεβρουαρίου 1987 και φιλοξένησε, στο 2ο μέρος της, σημαντικούς εκπροσώπους του Νέου Κύματος, τους Λίνο Κόκοτο, Γιώργο Ζωγράφο και Καίτη Χωματά. Ο Μίμης Πλέσσας κάθεται στο πιάνο και ξεκινά ένα νοσταλγικό ταξίδι με το τραγούδι «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», σε στίχους Γιώργου Παπαστεφάνου και μουσική Γιάννη Σπανού, το οποίο ερμήνευσε για πρώτη φορά η Καίτη Χωματά το 1970 στην ταινία «Σκιές στην άμμο», στην οποία και πρωταγωνιστούσε. Ακολουθούν τα τραγούδια «Άκρη δεν έχει ο ουρανός», σε στίχους Γιάννη Κακουλίδη και μουσική Νότη Μαυρουδή και «Να διώξω τα σύννεφα», σε στίχους Άκου Δασκαλόπουλου και μουσική Ηλέκτρας Παπακώστα.

Οικοδεσπότες: Βασίλης Τσιβιλίκας, Μίμης Πλέσσας, Κώστας Φέρρης
Σκηνοθεσία: Νέστωρ Παβέλλας
Έτος παραγωγής: 1986

Η Καίτη Χωματά γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά είχε καταγωγή από τη Νάξο. Πέρασε τα νεανικά της χρόνια στην Πλάκα και σπούδασε κλασικό χορό. Με το τραγούδι ασχολήθηκε εντελώς τυχαία, όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’60 αποφάσισε να συμμετέχει στη ραδιοφωνική εκπομπή του ΕΙΡ «Νέα Ταλέντα», που παρουσίαζε ο Γιώργος Οικονομίδης. Ακολούθησε η συνεργασία της με τον Γιάννη Σπανό, αλλά και με πολλούς ακόμη σημαντικούς συνθέτες στα χρόνια που ακολούθησαν, όπως Χρήστο Λεοντή, Νίκο Μαµαγκάκη, Γιώργο Κριµιζάκη, Ηλέκτρα Παπακώστα, Βασίλη Κουµπή και Νίκο Δανίκα, ενώ είπε πολλά τραγούδια, σε δεύτερη εκτέλεση, του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη και του Σταύρου Ξαρχάκου. Ερμήνευσε περίπου 200 τραγούδια στους 18 δίσκους της που κυκλοφόρησαν, αφήνοντας το δικό της στίγμα στο χώρο της μουσικής.

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS