Κάρολος Κουν – 13 Σεπτεμβρίου 1908

Σαν σήμερα, στις 13 Σεπτεμβρίου 1908, γεννήθηκε ο σπουδαίος σκηνοθέτης του θεάτρου και δημιουργός του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν. Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει επεισόδιο της σειράς «Μονόγραμμα», παραγωγής 1982, αφιερωμένο στον μεγάλο καλλιτέχνη.

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ

(video)


To «Mονόγραμμα» είναι σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ από το 1982, των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, όπου σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο.

Το αφιέρωμα της εκπομπής στον Κάρολο Κουν αποτελείται από 2 μέρη. Στο πρώτο μέρος,  που παρουσιάζεται εδώ, ο σκηνοθέτης, δάσκαλος του θέατρου και δημιουργός του Θεάτρου Τέχνης αυτοσυστήνεται  μέσα από μια προσωπική αφήγηση των παιδικών του βιωμάτων. Ιδιαίτερη βάση δίνεται στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του Κουν. Ανατρέχοντας στην παιδική του ηλικία ο Κουν ανακαλεί και μεταφέρει στον θεατή εικόνες, αισθήσεις και βιώματα, μέσα από μνήμες που αφορούν τον τόπο καταγωγής του, την ανατροφή του, τις παιδικές του ενασχολήσεις, τη σχέση του με τους γονείς του, το ξέσπασμα του Α’ παγκόσμιου πολέμου, τη φοίτησή του στην αμερικανική Ροβέρτειο Σχολή, εμπειρίες του από το Βερολίνο, το Παρίσι, την Κωνσταντινούπολη. Μέσα από τις περιγραφές του τονίζεται ιδιαίτερα το αίσθημα της μοναχικότητας που συνόδευε τα παιδικά του χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο επεισόδιο διαβάζονται από τον Πάνο Χατζηκουτσέλη αποσπάσματα από το κείμενο του Οδυσσέα Ελύτη «Ο Κάρολος Κουν και η εποχή του» (1959) που δημοσιεύεται στα «Ανοιχτά Χαρτιά». Ακόμη, περιέχονται πλάνα από το Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και τις πρόβες της παράστασης «Ορέστεια» του Αισχύλου το καλοκαίρι του 1980 αλλά και από το Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης στην οδό Σταδίου.

Σε όλη τη διάρκεια του επεισοδίου προβάλλεται αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, παιδικά και νεανικά πορτρέτα του Κουν και των γονιών του αλλά και φίλων του.

Σκηνοθεσία: Κώστας Αριστόπουλος

Φωτογραφία: Νίκος Γαρδέλης

Μοντάζ: Γιάννης Κριαράκης

Διεύθυνση παραγωγής: Hρώ Σγουράκη

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης

Ημερομηνία πρώτης προβολής: 14/9/1982

Παραγωγή: 1982

Δείτε εδώ το β’ μέρος του αφιερώματος για τον Κάρολο Κουν στο «Μονόγραμμα»: https://archive.ert.gr/7302/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS