Κάρολος Κουν – 14 Φεβρουαρίου 1987

Στις 14 Φεβρουαρίου 1987 έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος σκηνοθέτης του θεάτρου Κάρολος Κουν. Τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου καλλιτέχνη, ιδρυτή του Θεάτρου Τέχνης, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ:

ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ντοκιμαντέρ του Μίμη Κουγιουμτζή αφιερωμένο στη μνήμη του σκηνοθέτη και δημιουργού του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (1908-1987), το οποίο με αφηγηματικό τρόπο και μέσα από αποσπάσματα ποιημάτων που έγραψε ο ίδιος ο Κουν («Είκοσι Δύο Ποιήματα», 1938), επιχειρεί να ανασυνθέσει στοιχεία της προσωπικότητάς του. Aναμνήσεις και βιωματικές εμπειρίες που σχετίζονται με τα παιδικά και νεανικά χρόνια του Καρόλου Κουν καταγράφουν στιγμές από τη σχέση του με τους γονείς του, το κλίμα μέσα στο οποίο μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη, το ρωμέικο αστικό περιβάλλον που ανατράφηκε, την γερμανίδα κουβερνάντα που τον μεγάλωσε, τους κατ’ οίκον διδασκάλους, τις σπουδές του στη Ροβέρτειο Σχολή.

Αφηγείται ο Μίμης Κουγιουμτζής, με την απόδοση των ποιημάτων να ανήκει στον ίδιο και τη Ρένη Πιττακή. Περιέχονται αποσπάσματα συνεντεύξεων του Καρόλου Κουν και ηχητικά ντοκουμέντα με τη φωνή του, ενώ κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ παρεμβάλλεται ηχητικό υλικό από την εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού «Το πορτραίτο της Πέμπτης» (1976) στο οποίο ακούγονται οι μαθητές του Κουν, Θύμιος Καρακατσάνης, Νέλλη Αγγελίδου, Βάσος Ανδρονίδης, Γκέλυ Μαυροπούλου, Νόνικα Γαληνέα, Μάρθα Βούρτση, να μιλούν για τον δάσκαλό τους. Επίσης, περιλαμβάνονται ηχητικά αποσπάσματα με τον Γιώργο Λαζάνη και τη Μελίνα Μερκούρη, πλάνα με σκηνές από την ιδιωτική ζωή του σπουδαίου σκηνοθέτη, καθώς και στιγμιότυπα από πρόβες παραστάσεων στο Θέατρο Τέχνης. Την αφήγηση πλαισιώνει η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, από παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης.

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Μίμης Κουγιουμτζής

Παραγωγή: 2000

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS