Κείμενα της Μ. Πέμπτης – Διαβάζει η Έλλη Λαμπέτη

Παρακολουθείστε ένα σπάνιο ντοκουμέντο του 1979 από το Αρχείο της ΕΡΤ, εκπομπή στην οποία η μεγάλη ηθοποιός Έλλη Λαμπέτη διαβάζει εκκλησιαστικά κείμενα, περικοπές από τα Ευαγγέλια σχετικά με τα Πάθη του Κυρίου, μεταφέροντας στους πιστούς την κατανυκτική ατμόσφαιρα της εορτής του Πάσχα.

ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ. ΔΙΑΒΑΖΕΙ Η ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ
ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ

(video)

Σειρά έξι δεκαπεντάλεπτων εκπομπών, σε σκηνοθεσία του Παντελή Βούλγαρη, στις οποίες η αξέχαστη ηθοποιός Έλλη Λαμπέτη διαβάζει αποσπάσματα από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, καθώς και από τους Ύμνους και τα Εγκώμια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Στην τέταρτη εκπομπή, Μ. Πέμπτη, η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει περικοπές για τη Σταύρωση του Κυρίου, αποσπάσματα από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (στίχους από τα κεφάλαια Κστ’ και Κζ’) και το Αντίφωνο Δ΄ από την Ακολουθία των Αγίων Παθών.

Η λιτή σκηνοθεσία εστιάζεται στο πρόσωπο και στην υποβλητική φωνή της σπουδαίας ηθοποιού, ενώ σε ορισμένα σημεία του λόγου της κάνει χρήση φωτογραφικού και κινηματογραφικού υλικού.

Οι εκπομπές προβλήθηκαν για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1979 από την τηλεόραση της τότε ΥΕΝΕΔ. Το σπάνιο αυτό υλικό των εκπομπών, κινηματογραφημένο σε ασπρόμαυρο φιλμ, ήταν χαμένο και εντοπίστηκε ξανά το 1995 στο πλαίσιο των εργασιών ταξινόμησης του οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ. Μετά την αποκατάστασή του στο οπτικοακουστικό εργαστήριο του Αρχείου, η σειρά επαναπροβλήθηκε από την ΕΤ 2, τον Απρίλιο του 1996. Με τη βοήθεια της θεολόγου Ελένης Κοντογιάννη ταξινομήθηκαν τα κείμενα της εκπομπής.

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νίκος Καβουκίδης
Διεύθυνση Παραγωγής: Νίκος Δούκας
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 19 Απριλίου 1979

Παρακολουθείστε τις υπόλοιπες εκπομπές, από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και το Μ.Σάββατο εδώ

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS