Κική Δημουλά- 22 Φεβρουαρίου 2020

Η Κική Δημουλά, μια από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης ελληνικής μεταπολεμικής ποίησης, έφυγε από τη ζωή στις 22 Φεβρουαρίου. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της διακεκριμένης ποιήτριας και Ακαδημαϊκού, παρουσιάζει το επεισόδιο (παραγωγής 1992) της σειράς κινηματογραφικών δοκιμίων του Γιάννη Σμαραγδή «Η δε πόλις ελάλησεν», που είναι αφιερωμένο σε εκείνην.

Η ΔΕ ΠΟΛΙΣ ΕΛΑΛΗΣΕΝ

ΑΘΗΝΑ- ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ του Γιάννη Σμαραγδή «Η δε πόλις ελάλησεν», με θέμα δημιουργούς  και τόπους που σχετίστηκαν ή εμπνεύστηκαν από αυτούς, είναι αφιερωμένο στην Αθήνα και την Κική Δημουλά, μια από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης ελληνικής μεταπολεμικής ποίησης.

Η ίδια η ποιήτρια και η ηθοποιός Μάγια Λυμπεροπούλου απαγγέλλουν ποιήματα από τις συλλογές «Χαίρε ποτέ» (1988), «Το λίγο του κόσμου» (1971) και «Επί τα ίχνη»  (1963), ενώ παράλληλα ο ποιητικός λόγος επενδύεται με λυρικές εικόνες από διάφορα σημεία, τοπόσημα, πλευρές της Αθήνας, καθώς και με τη μουσική του Νίκου Κυπουργού. Η ίδια η ποιήτρια, με μια διακριτική παρουσία, εμφανίζεται μπροστά στον φακό.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται τα ποιήματα: «Βιογραφικό ένθετο» [συλλογή «Χαίρε ποτέ»], «Ορισμοί» [συλλογή «Επί τα ίχνη»],  «Γη των απουσιών» [συλλογή «Το λίγο του κόσμου»], «Υλικά» [συλλογή «Επί τα ίχνη»],«Απροσδοκίες» [συλλογή «Χαίρε ποτέ»], «Κατάλληλο έδαφος» [συλλογή «Χαίρε ποτέ»], «Βιογραφικός πίνακας» (Στη μάνα μου) [«Επί τα ίχνη»], «Πλάγιος τρόπος [«Επί τα ίχνη»] και «Πέρασα» [συλλογή «Το λίγο του κόσμου»].

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Γιάννης Σμαραγδής

Παραγωγή: 1992

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS