Κώστας Καπνίσης – 4 Ιουλίου 2007

Ο μουσικοσυνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Κώστας Καπνίσης έφυγε από τη ζωή στις 4 Ιουλίου 2007. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1920.  Πολυγραφότατος συνθέτης, έντυσε με τη μουσική του περισσότερες από εκατό κινηματογραφικές ταινίες ενώ στη διάρκεια της πορείας του εργάστηκε στην ορχήστρα του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας ως διευθυντής και ενορχηστρωτής. Απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών, μαθητής του Σκαλκώτα, άρχισε να συνθέτει από νωρίς τραγούδια. Γράφει μουσική για τα μεγάλα θέατρα της εποχής, διευθύνοντας ορχήστρες τους και η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη. Ερμηνευτής των περισσότερων τραγουδιών του υπήρξε ο αξέχαστος Τώνης Μαρούδας. Στον κινηματογράφο θα εμφανιστεί για πρώτη φορά ως συνθέτης στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Από τις πρώτες κινηματογραφικές δουλειές του ξεχωρίζουν το «Χαρούμενο ξεκίνημα» του Ντίνου Δημόπουλου (1954), «Το κορίτσι με τα παραμύθια» (1956) και «Το ματωμένο ηλιοβασίλεμα» (1959) του Ανδρέα Λαμπρινού.

Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ για τα 15 χρόνια από το θάνατο του μουσικοσυνθέτη Κώστα Καπνίση:

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΝΙΣΗΣ

(video)

Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ, παραγωγής των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, όπου σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Στην συγκεκριμένη εκπομπή αυτοπαρουσιάζεται ο κινηματογραφικός συνθέτης Κώστας Καπνίσης.

Αρχικά, αναφέρεται στις σπουδές του και στο ξεκίνημα της καριέρας του με το ελαφρύ τραγούδι. Πρώτη του σύνθεση, το τραγούδι «Γελάς» (1938) σε στίχους του Γιώργου Οικονομίδη. Επίσης, στη μουσική που γράφει για το θέατρο, όπως τη μουσική κωμωδία «Φλερ ντ’ Αμουρ» που ανέβηκε στο Θέατρο Κοτοπούλη.

Συνεχίζοντας την αφήγηση της πορείας του ο Κ. Καπνίσης μιλάει για το έργο του που αφορά στην κινηματογραφική μουσική και κυρίως στη συνεργασία του με τον Φιλοποίμενα Φίνο και τον Ανδρέα Λαμπρινό, με πρώτο σταθμό την ταινία «Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα» το 1959. Το συγκεκριμένο έργο είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον συνθέτη αφού χρησιμοποίησε για πρώτη φορά μεγάλη ορχήστρα, την κρατική του Ε.Ι.Ρ, της οποίας ήταν ενορχηστρωτής και διευθυντής της. Είχε προηγηθεί το 1955 «Χαρούμενο Ξεκίνημα» του Ντίνου Δημόπουλου (όπου συνυπόγραψε τη μουσική με τον Λυκούργο Μαρκέα).

Στην εκπομπή παρουσιάζεται μέρος της καλλιτεχνικής του παραγωγής με έμφαση στο σχολιασμό από τον ίδιο των επικών ταινιών όπου κάνει χρήση της δημοτικής μουσικής. Καταγράφεται επίσης, ο τρόπος σύνθεσης της μουσικής υπόκρουσης στις κινηματογραφικές ταινίες και σημειώνονται οι τιμητικές διακρίσεις του δημιουργού για τη μουσική του σε ταινίες και ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Τέλος, ο ίδιος αναφέρεται και στην ιδιότητά του ως διευθυντή της ορχήστρας του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ). Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται έργα του συνθέτη και προβάλλονται στιγμιότυπα από ταινίες του ελληνικού σινεμά με μουσικές του επενδύσεις.

Ημερομηνία πρώτης προβολής: 8 Ιανουαρίου 1990

Έτος παραγωγής: 1988

Σκηνοθεσία: Κώστας Στυλιάτης
Φωτογραφία: Νίκος Γαρδέλης
Διεύθυνση παραγωγής: Ηρώ Σγουράκη

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS