Κώστας Καρράς – 6 Μαΐου 2012

Στις 6 Μαΐου 2012 έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός και πολιτικός Κώστας Καρράς. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και υποκριτική, ενώ έκανε το ντεμπούτο του στο θέατρο στην παράσταση «Ποντικοπαγίδα» της Αγκάθα Κρίστι. Στην πολύχρονη καριέρα του συμμετείχε σε σημαντικές θεατρικές παραστάσεις και παράλληλα πρωταγωνίστησε και σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Παράλληλα από το 2000 έως το 2007 ήταν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ενώ υπήρξε και επίτιμος πρόεδρος στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει από τη σειρά «Θέατρο της Δευτέρας» την παράσταση:

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΤΡΕΛΟΥ
(video)


Πρόκειται για το θεατρικό έργο του Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ, όπου ο Κώστας Καρράς υποδύεται τον Αυξέντιο Ιβάνοβιτς Ποπρίτσιν, έναν δημόσιο υπάλληλο του τσαρικού κράτους, ο οποίος μένει σε ένα σκοτεινό, υγρό, υπόγειο δωμάτιο. Η ανιαρή καθημερινότητα του, ο έρωτας, οι κοινωνικές αντιθέσεις, οι σκέψεις του, καταγράφονται στον μονόλογο του που θυμίζει την ανάγνωση ενός ημερολογίου. Ο Αυξέντιος γράφει στο ημερολόγιο του για τις αντιθέσεις ανάμεσα στα ανώτερα και τα κατώτερα στρώματα που είναι τεράστιες. Ο πλούτος και η άνεση των ανώτερων διευθυντικών στελεχών μοιάζει προκλητικός μπροστά στην φτώχεια και την ανέχεια των υπαλλήλων. Ο ίδιος δεν αποδέχεται την μοίρα του αδιαμαρτύρητα. Κάνει τις διαπιστώσεις του, επισημαίνει τα προβλήματά του αλλά δεν μπορεί να δώσει λύση. Και αυτό είναι το δράμα του. Έτσι οδηγείται στην παραφροσύνη, την απόγνωση και την μοναξιά. Ενώ διψά για διάλογο, τελικά αναγκάζεται να συνομιλεί με τον εαυτό του για να καταλήξει στο ψυχιατρείο, όπου περνά από μια διαδικασία που τον λυπεί ιδιαίτερα.
Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Γιώργος Μιχαηλίδης, είχε τονίσει στο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση» για τη συνεργασία του με τον Κώστα Καρρά: «Η δουλειά μου με τον Κώστα Καρρά ήταν δουλειά αγάπης και φιλίας. Με ταπεινοσύνη, με δίψα και πάθος ζήτησε να αποδώσει τον ήρωα του «Ημερολογίου». Κι αυτός ο δρόμος τον οδήγησε στην αλήθεια. Τον ευχαριστώ».

Μετάφραση: Κώστας Σταματίου
Σκηνικά-κοστούμια: Νίκος Πετρόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μιχαηλίδης
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 20/7/1981

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS