Κώστας Κουτσομύτης – 10 Μαρτίου 2016

Ο Κώστας Κουτσομύτης γεννήθηκε στα Γρεβενά το 1938, σπούδασε κινηματογράφο στη Βιέννη και παρουσίασε την πρώτη μικρού μήκους ταινία του το 1965.  Στην Ελλάδα ξεκίνησε να εργάζεται για τη Φίνος Φιλμ ως βοηθός σκηνοθέτη ενώ γρήγορα ακολούθησε τη δική του πορεία και καθιερώθηκε στις προτιμήσεις του ελληνικού κινηματογραφικού και τηλεοπτικού κοινού με τις επιτυχημένες σειρές και ταινίες που σκηνοθέτησε. Από την μακριά λίστα του σκηνοθετικού του έργου ξεχωρίζουν οι υψηλού επιπέδου παραγωγής τηλεοπτικές μεταφορές ελληνικών λογοτεχνικών έργων, όπως  «Οι φρουροί της Αχαΐας» (1981), «Κίτρινος Φάκελος» (1990), «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά» (1992), «Η πρόβα του νυφικού» (1995), «Η αγάπη άργησε μια μέρα» (1997), «Τα παιδιά της Νιόβης» (2004), «Οι μάγισσες της Σμύρνης» (2005) και «Ματωμένα χώματα» (2009) για να αναφέρουμε μερικές από αυτές.  Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο πέντε ετών από το θάνατο του Κ. Κουτσομύτη, στις 10 Μαρτίου 2016, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή-αφιέρωμα:

ΔΡΟΜΟΙ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΣΟΜΥΤΗΣ

(video)

Η εκπομπή «Δρόμοι» που παρουσιάζει ο Άρης Σκιαδόπουλος παρακολουθεί τη ζωή και την πορεία σημαντικών ανθρώπων της τέχνης. Το επεισόδιο, παραγωγής 2009, είναι αφιερωμένο στον Κώστα Κουτσομύτη, σκηνοθέτη σημαντικών σειρών μυθοπλασίας βασισμένων στη λογοτεχνία, ο οποίος αυτοπαρουσιάζεται στο φακό της εκπομπής. Γεννημένος στα Γρεβενά, μιλάει για το οικογενειακό του περιβάλλον και τα ερεθίσματα της παιδικής του ηλικίας στην Κοζάνη τη δεκαετία ’50. Αναφέρεται στη σημασία που είχε για εκείνον ο κινηματογράφος όταν σε νεαρή ηλικία αναζητούσε διέξοδο από την κοινωνία της επαρχίας και αφηγείται την περίοδο των σπουδών του στη Βιέννη, στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην μετέπειτα καλλιτεχνική του πορεία και τις δουλειές του για την τηλεόραση, τα πετυχημένα τηλεοπτικά σήριαλ – μεταφορές λογοτεχνικών έργων. Με αφετηρία, τον «Άγνωστο Πόλεμο» (1971) και τον «Παράξενο Ταξιδιώτη» (1972) γύρισε πάνω από 15 σήριαλ, μεταφορές γνωστών λογοτεχνικών έργων. Ο ίδιος, από το λιμάνι της Ραφήνας, θυμάται τα γυρίσματα παλιότερων δουλειών του στον ίδιο τόπο και σχολιάζει τη σύνδεση του τόπου με το γεγονός της άφιξης των πρώτων προσφύγων του 1922. Η εκ βαθέων αφήγησή του φωτίζει τη σχέση του δημιουργού με την Ιστορία του 20ου αιώνα, αλλά και το όραμά του, αφού μέλημά του αποτελούσε μέσα από τη μεταφορά της λογοτεχνίας στη μικρή οθόνη, τόσο η ποιότητα της τηλεόρασης, όσο και η επαφή της νέας γενιάς με το ιστορικό παρελθόν. Όπως ο ίδιος εξηγεί, επίκεντρο των έργων του, παρά το ιστορικό υπόβαθρο, παρέμενε η ανθρώπινη ψυχή και τα πάθη της ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στην επιρροή που δέχθηκε από τον Μπέργκμαν.

Τέλος, μιλάει για τη σημασία των συνεργασιών και τη συμβολή των ηθοποιών στην επιτυχία μιας καλής σειράς. Αποτιμώντας τη μέχρι τότε πορεία του λέει χαρακτηριστικά: “Προσπάθησα να κάνω έργα τα οποία και να αρέσουν και να σέβομαι το κοινό μου”.

Παρακολουθούμε σκηνές καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής από τηλεοπτικές σειρές που είχε σκηνοθετήσει όπως: «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά»(1992), «Η εκτέλεση» (1993), «Πρόβα Νυφικού» (1995), «Η αγάπη άργησε μια μέρα» (1997), «Τα παιδιά της Νιόβης» (2004), «Οι μάγισσες της Σμύρνης» (2005), «Ματωμένα Χώματα» (2008).

Έτος παραγωγής: 2009

Σκηνοθεσία: Νίκος Αλπαντάκης

Παρουσίαση: Άρης Σκιαδόπουλος

Δείτε περισσότερα στο: https://www.ert.gr/archeio/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS