Κώστας Μουντάκης – 31 Ιανουαρίου 1991

Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από το θάνατο του σημαντικού εκφραστή της κρητικής μουσικής παράδοσης Κώστα Μουντάκη, που έφυγε από τη ζωή στις 31 Ιανουαρίου 1991. Το Αρχείο της ΕΡΤ  ψηφιοποίησε και παρουσιάζει δύο εκπομπές από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Αυτή είναι η Κρήτη», που είναι αφιερωμένες στον λυράρη, τραγουδιστή και δάσκαλο της κρητικής μουσικής.

Α΄ μέρος
Κώστας Μουντάκης, ο δημιουργός
(video)

Στο πρώτο μέρος ανιχνεύονται το μουσικό ιδίωμα του σπουδαίου λυράρη, οι επιρροές του και η βαθιά σχέση του με την κρητική παράδοση. Παρακολουθούμε απόσπασμα από τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Κώστας Μουντάκης στον Γιώργο Σγουράκη το 1990, όπου κάνει αναφορά στην προέλευση της λύρας. Ο μουσικολόγος καθηγητής πανεπιστημίου Γιώργος Αμαργιανάκης μιλάει για τη γνωριμία του με τον λαϊκό δημιουργό και την προσφορά του στη κρητική μουσική. Τις προσωπικές τους εντυπώσεις από την επαφή τους με τον λυράρη καταθέτουν επίσης ο Γιώργης Τζίτζικας, πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής και ο Μάκης Μάτσας, πρόεδρος της ΜΙΝΩΣ– ΕΜΙ Α.Ε. ενώ περιέχεται και η μαρτυρία του οργανοποιού Μανώλη Σταγάκη σχετικά με την απόκτηση της πρώτης λύρας του Κώστα Μουντάκη. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται τραγούδια που ερμηνεύει ο ίδιος και προβάλλεται αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό με μουσικά στιγμιότυπα όπου εμφανίζεται ο καλλιτέχνης, το οποίο προέρχεται από το «Αρχείο Κρήτης».

Β΄ μέρος
Κώστας Μουντάκης, ο δάσκαλος
(video)

Στο δεύτερο μέρος δίνεται έμφαση στη συμβολή του Κώστα Μουντάκη στη διάδοση της κρητικής παραδοσιακής μουσικής με την πρωτοβουλία του για την ίδρυση των σχολών λύρας σ’ όλη την Κρήτη, την Αθήνα και τον Πειραιά, και στην ιδιότητά του ως δασκάλου. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης σε συνέντευξή του (1990) στον Γιώργο Σγουράκη μιλάει για τους παλαιότερους εκπροσώπους της κρητικής μουσικής και τις πρώτες ηχογραφήσεις. Για τον δάσκαλο Κώστα Μουντάκη και τη μεγάλη του προσφορά στη διατήρηση της κρητικής παράδοσης μιλούν ο φιλόλογος-κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο καθηγητής μουσικολογίας Γιώργος Αμαργιανάκης. Ο μουσικός και τραγουδιστής Χρόνης Αηδονίδης θυμάται τη συνεργασία του μαζί του, ενώ Παντελής Φουρφουλάκης, μαθητής του Μουντάκη της σχολής του στο Ρέθυμνο, αναφέρεται στην εμπειρία της μαθητείας του κοντά του και στα χαρακτηριστικά του δασκάλου του. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται τραγούδια που ερμηνεύει ο Κώστας Μουντάκης και προβάλλεται αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό που προέρχεται από το «Αρχείο Κρήτης».

Κείμενο-Αφήγηση: Μιχάλης Καυκαλάς
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαράκης
Διεύθυνση παραγωγής: Ηρώ Σγουράκη
Παραγωγή: 1992-1993

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS