Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – 13 Ιανουαρίου 1961

Στις 13 Ιανουαρίου 1961 ιδρύεται το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη και ξεκινά τη δραστηριότητά του το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς. Ήδη από τα πρώτα χρόνια πραγματοποιεί περιοδείες στις κυριότερες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και όλης της χώρας. Υπήρξε το πρώτο θέατρο που καθιέρωσε εναλλασσόμενο δραματολόγιο. Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την εκπομπή:

Η ΕΡΤ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

(video)
Νέο

Εκπομπή με θέμα τη λειτουργία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) και τη δραστηριότητά του ως καλλιτεχνικού οργανισμού στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά από σύντομη αναδρομή στο ιστορικό της ίδρυσης του οργανισμού με αναφορά στην πρώτη οργανωτική επιτροπή, τους διευθυντές και τους καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με το ΚΘΒΕ αλλά και τη σημαίνουσα συμβολή του σκηνοθέτη Σωκράτη Καραντινού στη λειτουργία της δεύτερης κρατικής σκηνής, η εκπομπή παρουσιάζει την τρέχουσα δραστηριότητα του θεάτρου. Ο εισηγητής δραματολογίου Νίκος Μπακόλας αναλύει τις δράσεις του θεάτρου, μιλάει για την υποδοχή του από το κοινό της πόλης καθώς και το ρόλο που παίζει το ΚΘΒΕ στην ευρύτερη περιοχή της βορείου Ελλάδος. Οι σκηνοθέτες Γιώργος Σεβαστίκογλου, Μιχάλης Μπούχλης, Νίκος Περέλης και η ηθοποιός Αλεξάνδρα Παντελάκη μεταφέρουν την εμπειρία της συνεργασίας τους με το ΚΘΒΕ.
Ο διευθυντής της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ, θεατρολόγος Νικηφόρος Παπανδρέου, περιγράφει το ιστορικό της σχολής, εξηγεί τους στόχους της, τη σημασία της θεωρητικής κατάρτισης των σπουδαστών και την πρόθεσή του μέσα από τον τρόπο λειτουργίας της να δημιουργηθεί νέο θεατρικό ήθος.
Εμβόλιμα προβάλλονται αποσπάσματα από μάθημα στη Δραματική Σχολή (μεταξύ των σπουδαστών εμφανίζεται η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη), παραγωγές και πρόβες του ΚΘΒΕ, σκηνές από την καθημερινότητα του θεάτρου (στήσιμο σκηνικού, ράψιμο κοστουμιών κ.α.), φωτογραφίες και πλάνα που περιγράφουν την ιστορία του οργανισμού, καθώς και εικόνες από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, τον κινηματογράφο Ναυαρίνον, αλλά και το κτίριο στην οδό Βελισαρίου 48 στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης όπου λειτουργούσε η Δραματική Σχολή. Επίσης, ακούγεται ηχητικό ντοκουμέντο με τη φωνή του Σωκράτη Καραντινού.

Έτος παραγωγής: 1979

Σκηνοθεσία: Φώτος Λαμπρινός της Ε.Ε.Σ.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS