Λάμπρος Κωνσταντάρας – 28 Ιουνίου 1985

Χάρισε απλόχερα το γέλιο μέσα από τους κινηματογραφικούς του ρόλους, ξεχώρισε όμως και με τους δραματικούς που ερμήνευσε στο θέατρο. Φέτος συμπληρώνονται 35 χρόνια από το θάνατο του Λάμπρου Κωνσταντάρα, στις 28 Ιουνίου 1985. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

Τ’ ΑΣΤΕΡΙΑ ΛΑΜΠΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
(video)

Στην εκπομπή σκιαγραφείται το πορτρέτο του πολυτάλαντου ηθοποιού Λάμπρου Κωνσταντάρα. Άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου και συνεργάτες του αναφέρονται στα πρώτα χρόνια της θεατρικής πορείας του ηθοποιού στο Παρίσι, και κυρίως στην κινηματογραφική του καριέρα, εστιάζοντας στους ρόλους που υποδύθηκε.

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας πήγε στο Παρίσι για να σπουδάσει την τέχνη του χρυσοχόου, ακολουθώντας έτσι την οικογενειακή παράδοση. Τον κέρδισε όμως η υποκριτική, όταν συμμετέχοντας ως κομπάρσος σε μια θεατρική παράσταση, γνώρισε τον Γάλλο θεατράνθρωπο Λουί Ζουβέ, ο οποίος τον προέτρεψε να γραφτεί στη σχολή του. Στα χρόνια που ακολούθησαν, έπαιξε σε πολλά έργα μαζί του, ενώ συμμετείχε και σε σημαντικές κινηματογραφικές ταινίες. Η φήμη του έφτασε και στην Αθήνα κι έτσι το ελληνικό θέατρο τον ζήτησε. Η Ροζίτα Σώκου θυμάται πώς τον είδε για πρώτη φορά στις σελίδες γαλλικού περιοδικού, ενώ ο Αλέκος Σακελλάριος μιλά για τον παλιό συμμαθητή του, τον οποίο ξανασυνάντησε στο θέατρο.

Για τον Λάμπρο Κωνσταντάρα μιλούν επίσης ο Κώστας Καραγιάννης, ο οποίος θυμάται πως ξεκίνησε η συνεργασία τους στην κινηματογραφική ταινία «Ο γεροντοκόρος». Παράλληλα αναφέρεται και σε άλλες συνεργασίες τους στον κινηματογράφο και το θέατρο, τονίζοντας ότι: «Ήταν αγαπητός σε όλους». «Υπήρξε πραγματικός και ουσιαστικός πατέρας και στη ζωή μου. Κάθε φορά που σε κάποια ταινία έλεγα τη λέξη “μπαμπά” την εννοούσα», συμπληρώνει η Αλίκη Βουγιουκλάκη. «Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος κωμικός του κινηματογράφου και του θεάτρου, ήταν ένας σπουδαίος ρολίστας, σημειώνει ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης.

Για τον άνθρωπο Λάμπρο Κωνσταντάρα μιλά στον Πάνο Κατέρη ο γιος του Δημήτρης Κωνσταντάρας. «Είχε πηγαίο χιούμορ. Καταλάβαινε το χιούμορ, αλλά ήταν αρκετά πιο σοβαρός, πιο μετρημένος, πιο σκεπτικός στην προσωπική του ζωή, από ότι μπορεί κανείς να φανταστεί», τονίζει μεταξύ άλλων. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε ο ηθοποιός.

Κείμενα: Γιάννης Νένες, Πάνος Κατέρης
Σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας
Έτος παραγωγής: 1990
Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS